Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Izložba lepoglavske čipke s radionicama u župi Dobrog Pastira

U subotu 8. ožujka 2014. s početkom u 11 sati, u prostorijama župe Dobrog Pastira održat će se izložba lepoglavske čipke.

Organizatori izložbe su Ekomuzej Lepoglava i župa Dobrog Pastira u Brestju, a izložbu je moguće razgledati od 11 do 16 sati te u nedjelju od 8.30 do 13 sati.

Uz izložbu održat će se i radionice izrade lepoglavske čipke putem kojih će posjetitelji probati tehniku izrade lepoglavske čipke. Također kroz izložbu i radionicu prenijet će se saznanja o Lepoglavi kao kolijevci kulture u Hrvatskoj te dati uvid u povijest čipkarstva u Lepoglavi, koje seže sve do 15 st.

Kroz ovo izložbu planiramo predstaviti dio bogate kulturne baštine grada Lepoglave, tj. bogatog kulturnog naslijeđa uvrštenog na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturna baštine. Lepoglavsko čipkarstvo je 2009 zajedno s paškom i hvarskom uvrštena na UNESCO-vu listu, a koliko je poznato to je jedina čipka na batiće koja se nalazi na UNESCO-voj listi.

Udruga Ekomuzej Lepoglava osnovana je krajem 2011 godine, a cilj osnivanja udruge je vrednovanje, istraživanje, čuvanje i prenošenje, te interpretiranje i prezentiranje ukupne lokalne prirodne i kulturne baštine (materijalne i nematerijalne). Ekomuzej je krovna organizacija u Lepoglavi koja  se bavi kulturnom baštinom. Trenutno okuplja više od 60 članova. Udruga je aktivna na području međunarodne kulturne suradnje te izradi projekata iz područja kulture i turizma za sve dionike.


Ekomuzej Lepoglava