Novi župnik Župe BDM, Kraljice Apostola u Zaprešiću p. Vinko Sudar

04.12.2011

Palotinac, mr. Vinko Sudar, novi je župnik Župe Blažene Djevice Marije Kraljice Apostola iz Zaprešića i zamijenit će nakon 16 godina na tom mjestu, dosadašnjeg župnika p. Miju Šibonjića, također palotinca.

Dekret zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića o razrješenju, odnosno imenovanju novoga župnika, vjernicima je pročitao dekan Zaprešićkog dekanata preč. Ivan Frkonja na misnom slavlju u nedjelju 4. prosinca 2011. godine.

Dosadašnji župnik, p. Mijo Šibonjić rodio se u Dropušićima, župa Breške kod Tuzle (BiH), 4. travnja 1954. godine. Još kao dijete doselio se s obitelji u Otok kod Vinkovaca gdje je pohađao osnovnu školu, a gdje mu se već u četvrtom razredu javila želja za svećeničkim pozivom. Prvog palotinca je susreo 1969. nakon čega se odlučio prijaviti kao kandidat palotinaca. Tako je pripravu za svećeništvo započeo u sjemeništu na Šalati u Zagrebu, a nakon mature 1973. odlazi u Njemačku u novicijat.

Po završetku dvogodišnjeg novicijata vraća se u Zagreb studirati teologiju da bi 1979. godine položio doživotne zavjete i 6. srpnja 1980. bio zaređen u crkvi sv. Jurja u Petrovaradinu. Bio je župnik u Srijemskoj Kamenici, odgajatelj bogoslova u Remetama u Zagrebu, a od 1. lipnja 1983. do 31. svibnja 1985. župnik u Petrovaradinu gdje se brinuo o obnovi trošnog samostana i crkve. Potom odlazi na službu župnog vikara u Vinkovcima, a 1995. godine preuzima službu župnog upravitelja novoosnovane župe Blažene Djevice Marije, Kraljica apostola, u Zaprešiću.

Novoimenovani župnik, p. mr. Vinko Sudar, rođen je 24. travnja 1982. godine u Ivankovu kraj Vinkovaca kao deveto od dvanaestoro djece. Osnovu školu završio je u rodnom mjestu gdje mu se i javila želja da postane svećenik.

Pohađajući Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju kao sjemeništarac Đakovačke i srijemske biskupije, javila mu se želja za redovništvom, te je tako 2000. godine ušao u novicijat palotinaca u Vinkovcima gdje i položio svoje prve zavjete. Pohađao je studij filozofije na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove od 2001. do 2003. godine.

Studij teologije je započeo na palotinskoj Visokoj teološkoj školi u Vallendaru, Njemačka, a završio 2007. godine u Zagrebu na Filozofsko-teološkome institutu Družbe Isusove. Nakon đakonskog pastoralnog praktikuma u Zaprešiću gdje je i zaređen za đakona, biva zaređen za svećenika po rukama mons. Pere Sudara 7. lipnja 2008. godine.

Prvu pastoralnu službu obavlja kao župni vikar u Vinkovcima, a na jesen 2009. godine odlazi na postdiplomski studij iz psihologije i duhovnosti na Papinsko sveučilište Gregoriana u Rimu na kojem 2011. godine i postaje magistar znanosti. Na jesen iste godine dolazi u Zaprešić gdje odlukom kardinala Josipa Bozanića, nadbiskupa zagrebačkog, 4. prosinca 2011., postaje župnik.

Martina Kikić