Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

U novome broju Glasa Koncila pročitajte...

slika

Novi broj Glasa Koncila od prve nedjelje u ožujku donosi na naslovnici vijest iz Vatikana pod naslovom "Neka nam Gospodin udijeli milost da radimo za jedinstvo Crkve", a odnosi se na poruku pape Franje prigodom kreiranja 19 novih kardinala.

Konzistorij i euharistijsko slavlje s kardinalima ponudili su "dragocjenu priliku da doživimo katolicitet, univerzalnost Crkve koja je dobro predstavljena različitim zemljama porijekla članova Kardinalskoga zbora, okupljenih u bliskom zajedništvu oko Petrovog nasljednika. I neka nam Gospodin udijeli milost da radimo za jedinstvo Crkve, da gradimo to jedinstvo jer je jedinstvo važnije od sukoba! Jedinstvo Crkve je Kristovo, sukobi su problemi koji nisu uvijek Kristovi", upozorio je Sveti Otac.

U komentaru pod naslovom "Pustoš političke arbitraže" mons. Ivan Miklenić, između ostaloga, kaže: "Politika se na potpuno krivi način umiješala u gospodarstvo i za sobom ostavlja puno pustoši, kao i nezasluženih nagrada, očito politički, ideološki ili na drugi način bliskim pojedincima, a što je novi udarac gospodarstvu, osobito tobože željenim investicijama koje i ne mogu doći u zemlju dok u gospodarstvu postoji politička arbitraža." Komentator upozorava da se politika vladajuće stranke bavi otrcanim i ispraznim frazama kojima baš nitko više ne vjeruje, jer ne rješava goruće probleme u gospodarstvu.

Prof. dr. Ivo Grgić s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu analizira stanje u hrvatskom agraru i daje konkretne smjernice. Progovara o potencijalima koje ima Hrvatska ali koji su neiskorišteni te poziva poljoprivrednike na udruživanje kako bi na taj način mogli učiniti pritisak na političke odluke i usmjeriti ih na dobrobit hrvatskih građana.

Ukrajinski grkokatolički svećenik Oleh Hirnyk tumači pozadinu krvavih sukoba u Kijevu te ističe da je to borba za čovjekovo dostojanstvo.

Vijest iz Zadarske nadbiskupije donosi da je crkveni sud utvrdio kaznenu odgovornost don Nedjeljka Ivanova za počinjeno kazneno djelo pedofilije. "Proučivši pozorno sve argumente kažnjivih djela koji se odnose na kan 1395, § 2 i kan. 1387, suci su došli do zaključka da su u spomenutom slučaju sadržani bitni elementi kažnjivog djela, a to je izvanjski prekršaj zakona i zapovijedi, te su ustanovili veliku moralnu odgovornost počinitelja prekršaja. Imajući sve to u vidu, u studenom 2013. godine proveden je upravno-kazneni postupak protiv don Nedjeljka Ivanova te donesena odluka o izricanju kazne za počinjena kažnjiva djela", kazao je na konferenciji za medije sudski vikar mr. Katuša.

Sisački biskup Vlado Košić uputio je apel za pomoć stradalima u poplavama te moli za pomoć i solidarnost u pismu svim župnicima, upraviteljima župa, rektorima samostalnih kapela, samostanima te svim vjernicima Sisačke biskupije u kojem ih poziva na molitvu i darivanje stradalih.

U "Zapažanjima" autorica Đurđica Ivanišević Lieb upozorava da u Hrvatskoj tek predstoji borba za opstojnost. "Dok Hrvatska uzgaja političare i brine se o njima, odlaze joj najbolji kadrovi pa će sve više Hrvatska ostajati bez intelektualaca. Ostat će poniženi radnici, a koliko su poniženi, dokazuje i novi zakon po kojemu i umirovljenici mogu raditi u pola radnog vremena posao koji su radili za vrijeme radnog staža", piše između ostaloga autorica.

Uz niz drugih priloga novinar Ivan Tašev donosi članak o testiranju PISA, koje pokazuje kompetencije hrvatskih srednjoškolaca, u kojem upozorava da loši rezultati hrvatskih učenika traže promjene u sustavu. Reportaža u novome broju Glasa Koncila je iz Čapljine. (vč, gk)