Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Započeo treći Pastoralno-katehetski kolokvij za svećenike

slika

"Od potvrde vjere prema inicijaciji u župnu zajednicu" tema je trećega pastoralno-katehetskog kolokvija za svećenike koji je u ponedjeljak 24. veljače započeo u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu. Dvodnevni kolokvij organiziraju Vijeće za kler, Vijeće za katehizaciju i Odbor za mlade Hrvatske biskupske konferencije.

U pozdravnoj riječi predsjednik Vijeća HBK za katehizaciju đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić izrazio je uvjerenje kako kolokviji svojom strukturom i ponudom sadržaja postaju relevantnim mjestom pastoralno-katehetskih razmišljanja svećenika u Hrvatskoj.

"Sakrament potvrde, kako će neki reći, zaboravljeni sakrament u europskom podneblju druge polovice 20. stoljeća, na našem je području, premda ne uvijek s velikim uspjehom, ipak gradio karijeru sakramenta kojim je Crkva djecu i mlade pokušavala učiti životu s Kristom, djelovanju po darovima Duha Svetoga te ugrađivanju u konkretni život župne zajednice", napomenuo je mons. Hranić.

Đakovačko-osječki nadbiskup je istaknuo da je katehetska priprava na sakrament potvrde, kao što je to slučaj i s katehetskom pripravom za sakrament euharistije, stvarnost koja se događa ondje gdje život i vjera poput neke rijeke zajedno teku i stvaraju živi tok konkretne župne zajednice.

"Koliko god je dobro da su, sukladno nekim pastoralnim modelima, u taj proces uključene obitelji ili donekle vjeronauk u školi, ipak se ne smije prestati naglašavati da je izvorno mjesto katehetskih nastojanja Crkve prije svega župna zajednica te iskustvo vjere i molitve unutar župne zajednice", poručio je mons. Hranić, pozivajući svećenike prihvatiti kolokvij kao jednu od ponuda na putu sazrijevanja i rasta u dobre, svete i, prema riječima pape u miru Benedikta XVI., "solidno obrazovane" svećenike.

Uvodeći u rad kolokvija predsjednik Vijeća HBK za kler bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak naglasio je potrebu takvog svećeničkog foruma gdje se može promisliti i teološka teorija ali i kako je živjeti u praksi. Napomenuo je kako kolokvij želi biti i dijalog Crkve s mladima nakon sakramenta potvrde.

"Pred našim očima su najprije mladi od 14 do 19 godina i ne vjerujem da ćemo pogriješiti ako sebi kao Crkvi postavimo pitanje koje analogno situaciji današnjice postavljaju sebi sami mladi: Prema kakvoj to budućnosti mi idemo?" kazao je biskup Huzjak, dodavši kao u obrazovnom procesu mladih često nedostaje vrijednosni sud.

Naveo je i kako se u obrazovnim programima nastoji zaobići i maknuti obitelj iz procesa donošenja vrijednosnih sudova. Pojednostavljeno, kazao je biskup, stvaramo tehničku ili tehnološku generaciju koja će znati raditi na svim područjima, ali će donositi vrlo malo vrijednosnih, moralnih sudova – što će imati nesagledive posljedice za život u Crkvi i u vjeri.

"U tome se i očitava drama našeg vremena", naglasio je biskup Huzjak, navodeći učestali vapaj nove evangelizacije i novoga izričaja, žara kojemu ona teži.

"Svi osjećamo realnu opasnost, kao što se to često događa u životu Crkve, da pojam nove evangelizacije postane apstraktnom formulacijom kojim ćemo vješto prekrivati svoje neuspjehe, ili svoju tromost, nezainteresiranost... Kako se to ne bi dogodilo potrebno je taj pojam uvijek sadržajno tumačiti, ali još više ispunjavati ga sadržajem", zaključio je biskup Huzjak.

U prvom je predavanju o identitetu mladih u Republici Hrvatskoj govorio dr. Božo Skoko, dok je "Nova evangelizacija u kontekstu pastorala sakramenta potvrde" bio naslov izlaganja dr. Milana Šimunovića.

Uslijedio je okrugli stol "Mladi kao 'metafizički azilanti' u dijalogu s Crkvom", te rad u šest skupina pod zajedničkim nazivom "Modeli rada s mladima u župnoj zajednici nakon sakramenta potvrde" koji će moderirati članovi i suradnici Odbora HBK za mlade. Program prvog dana završava euharistijskm slavljem.

Prethodni pastoralno-katehetski kolokviji za svećenike održani su 2011. i 2012. godine, gdje se raspravljalo o odgovornosti svećenika u katehetskoj službi te o sakramentu potvrde i odgovornosti vjernika za život crkvene zajednice. (tš, gk)