Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Darovali živote za vjernike, Red i Crkvu



Svečanim misnim slavljem u crkvi Kraljice Svete Krunice na zagrebačkoj Koloniji obilježena je u nedjelju 23. veljače obljetnica bombardiranja dominikanskog samostana. Samostan i gimnazija bili su pogođeni u savezničkome zračnom napadu prije točno 70 godina, 22. veljače 1944. godine.

U trenutku bombardiranja u samostanu je bilo 17 redovnika, nekoliko braće suradnika, sjemeništaraca i radnika te 140 učenika gimnazije, a tijekom napada pod ruševinama smrt je našlo osam redovnika, dok je deveta žrtva bio namještenik naklade "Istina".

Misu povodom tužne obljetnice predslavio je provincijal Hrvatske dominikanske provincije Anto Gavrić, a suslavili su provincijal franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda Željko Železnjak, moderator Nadbiskupskoga duhovnog stola Nedjeljko Pintarić te brojni svećenici dominikanci. Misnome slavlju nazočio je izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Stipe Zeba, časne sestre dominikanke Kongregacije sv. Anđela Čuvara, dominikanska braća studenti i brojni župljani.

Prior samostana Slavko Slišković naveo je pozdravu imena svih poginulih dominikanaca i istaknuo potrebu stalnog podsjećanja na poginule dominikance koji su izgradili temelje na kojima zagrebački dominikanski samostan danas stoji.
"Postoji opasnost da imena pređu u statistiku. Iza svakog od tih imena stoji čitav svijet koji je s njima rođen, rastao, živio i umro. Zato ne damo da njihov svijet propadne. Kao što je Red u njima umirao, tako oni u Redu žive", naglasio je Slišković.

U homiliji je provincijal Gavrić, osvrćući se na evanđeosku poruku, istaknuo da iz Kristova poziva na ljubav prema neprijateljima slijedi originalna logika koja se ne povodi pravilima svijeta i nikada na mržnju ne uzvraća mržnjom, nego molitvom, ljubavlju i darivanjem.

Propovjednik je naglasio da su dominikanci poginuli 1944. godine radili vođeni ljubavlju prema narodu i posebnom pobožnosti prema Gospi. Svoje su živote u potpunosti darovali za vjernike, dominikanski red i Crkvu te tako postali istinski mučenici iz ljubavi.



Posebnu zahvalu provincijal je uputio franjevcima i Zagrebačkoj nadbiskupiji. U teškim trenucima stradanja dominikancima je pomogao tadašnji nadbiskup bl. Alojzije Stepinac, koji je posjetio samostanske ruševine i ranjenike, a predvodio je i sprovodne obrede za pokojne. Pomoć dominikancima pružili su i franjevci s Kaptola ponudivši im svoj samostan u Samoboru.

"Danas mi zahvaljujemo braći koja su svoj život uložila u temelje ovoga samostana, ove župe i ovoga dijela Zagreba. Zahvaljujući im, molimo da nas oni prate svojim molitvama kod nebeskoga Oca, da ono što su oni započeli braća danas znaju nasljedovati, nastavljati i širiti na novi način", zaključio je Gavrić.

Prigodom 70. obljetnice bombardiranja samostana napravljen je pretisak lista "Gospina krunica" iz 1944. godine, u kojem se nalaze opisani životi poginulih i svjedočanstva očevidaca. (GK)