Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Godišnja skupština Hrvatskog društva crkvenih glazbenika

Redovita godišnja skupština Hrvatskog društva crkvenih glazbenika održana je u subotu 22. veljače 2014. u prostorima Instituta za crkvenu glazbu »Albe Vidaković« Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
 
Skupština je započela molitvom i pozdravom predsjednice Društva doc. mr. art. s. Domagoje Ljubičić nakon čega je uslijedilo izlaganje tajnika HDCG-a Tihomira Prše o životu i djelu Matije pl. Ivšića „Sjećanje na crkvenog glazbenika Matiju pl. Ivšića o 120. obljetnici rođenja i 50. obljetnici smrti" koje je zaključeno kraćom radionicom. Članovi HDCG-a upoznali su život i djelo ovog pomalo zaboravljenog hrvatskog crkvenog skladatelja a također imali su prigodu upoznati nekoliko Ivšićevih liturgijskih skladbi.
 
U nastavku susreta izvješće su podnijeli članovi Upravnog odbora HDCG-a. Tako je s. Domagoja izvijestila nazočne o proteklome razdoblju, tj. o ostvarenim projektima HDCG-a te predstavila planove za sljedeće razdoblje. U svome izvješću osvrnula se na održane subotnje mjesečne susrete crkvenih glazbenika grada Zagreba u prostorima Instituta za crkvenu glazbu »Albe Vidaković«, o duhovnim obnovama održanim u suradnji s Nadbiskupijskim pastoralnim institutom a koje je predvodio mons. dr. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački, zatim o susretima zagrebačkih župnih pjevačkih zborova o spomendanu sv. Cecilije koji su održani u zagrebačkoj katedrali uoči blagdana sv. Cecilije.

U svome izvješću dotaknula se izdavačke djelatnosti HDCG-a i predstavila dva izdanja HDCG-a ostvarena u proteklome razdoblju, a to su "Snaga pjevane Riječi" autorice dr. s. Katarine Koprek te "Zlatna prošlost" - monografija o 50 godina rada Instituta za crkvenu glazbu »Albe Vidaković«. Najavila je i nova izdanja u nakladi HDCG-a.
 
Pročitano je i financijsko izvješće Jelice Bojić, rizničarke HDCG-a koja je bila spriječena nazočiti skupštini. Članovi HDCG-a dobit će putem elektronske pošte podatke o IBAN-u Društva kako bi mogli uredno podmirivati svoje obveze u vidu godišnje članarine.
 
Maruša Bartolić, urednica mrežnih stranica HDCG-a, ukratko je izvijestila o radu mrežnih stranica HDCG-a - portalu crkvene glazbe u Hrvata. Ove godine mrežne stranice HDCG-a www.crkvena-glazba.hr imaju svoj jubilej - 10. obljetnicu postojanja. Tijekom svih proteklih godina stranice se redovito ažuriraju, obogaćuju stručnim tekstovima, notnim materijalima, vijestima i najavama iz područja liturgijsko-glazbenog života Crkve u Hrvata i opće Crkve. Zahvaljujući mrežnim stranicama uspješno su provedene organizacije susreta župnih zborova u zagrebačkoj katedrali.

Novost u radu mrežnih stranica je osmišljavanje i ostvarivanje projekta kanala crkvene glazbe na javnoj internetskoj usluzi YouTube na kojima se objavljuju otpjevni psalmi prema Redu misnih čitanja za nedjelje u  liturgijskom ciklusu, svetkovine, Gospodnja i svetačka slavlja.
 
U točki 'razno' sudjelovali su svi članovi svojim prijedlozima oko održavanja duhovne obnove za crkvene glazbenike zagrebačkih dekanata, predložena je izrada monografije o Matiji pl. Ivšiću, a razgovaralo se i o pismu prema HBK kojega su zajedno uputili Institut za crkvenu glazbu »Albe Vidaković« i Hrvatsko društvo crkvenih glazbenika u veljači prošle godine te o izdavanju kantuala - orguljske pratnje pjesmarice »Pjevajte Gospodu pjesmu novu«.
 
Skupština je završena zajedničkim druženjem.
 
M. Bartolić
urednica portala crkvene glazbe