Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Treća obljetnica smrti mons. Matije Stepinca



O trećoj obljetnici smrti kanonika Prvostolnog kaptola zagrebačkog mons. Matije Stepinca (1938. - 2011.) misu zadušnicu u koncelebraciji s desetak svećenika u nedjelju 16. veljače u župnoj crkvi Svetoga Petra ap. u Zagrebu predvodio je mons. Stjepan Baloban.

Govoreći o mons. Stepincu, mons. Baloban rekao je da su oni koji su ga bolje poznavali mogli u njemu vidjeti i doživjeti čovjeka, svećenika i prijatelja koji nije robovao vanjštini i formalizmu, premda je redovito na sebi ima svećenički znak. Nije se zadovoljavao minimumom - nikada: ni u običnom razgovoru, ni u propovijedi, ni u crkvenim ni u društvenim sredinama. Od sebe i od svojih suradnika uvijek je tražio ono što je "najviše moguće" – bilo da je riječ o radu s djecom i mladima ili starijima, s obiteljima ili s odraslima.

Takav život je moguć jedino onda ako je čovjek istinski vjeran i istinski slobodan. Vjeran Bogu, Crkvi i svojem svećeničkom zvanju i kao takav istinski slobodan; oslobođen karijerizma i trijumfalizma i spreman "izaći iz udobnosti i sigurnosti svećeničkog života" i "ići na periferije" do svih onih koji su potrebni Božje poruke. Upravo to danas želi i od crkvenih službenika traži papa Franjo. A naš Matija je to – u drukčijim vremenima i okolnostima - na svoj način istinski živio, zaključio je mons. Baloban.

Nakon popričesne molitve, riječ zahvale uputio je domaći župnik preč. Josip Golubić, pastoralni suradnik mons. Stepinca, a kasnije i nasljednik na službi župnika u dvije župe. Zahvaljujemo Bogu na daru njega, istinskog svećenika, brata, duhovnog oca, prijatelja, bogoljuba i domoljuba, rekao je preč. Golubić te primijetio kako su se na euharistijskom slavlju okupili ne samo vjernici domaće župe, nego i oni iz Novog Zagreba, kao i drugih zagrebačkih župa. To je po njegovim riječima "dokaz koliko je Matija značio svojim vjernicima i svojim prijateljima". Zahvaljujući pak svećenicima Matijinim suradnicima i prijateljima, istaknuo je kako su mnogi drugi svećenici tim slavljem povezani u duhu i molitvi, jer zbog pastoralnih obveza u svojim župama nisu mogli biti nazočni.

U tom vidu, preč. Golubić pozvao je vjernike da mole za svećenike, i to za one koji su ih krstili, pripremali za sakramente, ili pak njihove drage ispratili na vječni počinak. No, istaknuo je potrebu molitve i za nova zvanja u hrvatskom narodu i Crkvi uopće, "kako bismo imali vrijednih, dobrih i svetih svećenika kakav je bio i naš Matija". (IKA)