Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Ususret bolesnima

Povodom Dana bolesnika od 10. do 14. veljače djelatnici i volonteri Caritasa obišli su sedamdeset starijih i nemoćnih osoba u dvanaest zagrebačkih kvartova te im darivali voće.

»Posjeti našim korisnicima koji se nalaze na liječenju i za njih i za nas su uvijek dirljivi, a oni ih uvijek dožive kao poseban znak naše podrške u toj životnoj situaciji«, izjavila je socijalna radnica Jadranka Bosnar, koja je Caritasove korisnike posjetila s kolegicama Danielom Petković i Anom Juratovac u bolnicama: Jankomir, Klaićeva, Kukuljevićeva, OŠ Vinko Bek te u Centru Goljak i njegovoj podružnici Zelengaj.

Ljubav Caritasovih djelatnika i volontera koju svakodnevno ulažu u skrb za starije i nemoćne osobe ne može se izmjeriti ali su plodovi ovoga služenja vidljivi u njihovim susretima iz kojih izviru radost i povjerenje.

Jedna od korisnica koju su u okviru ovogodišnjeg obilježavanja Dana bolesnika posjetili Caritasovi djelatnici bila je i gospođa Gordana. Ona ima šezdeset tri godine, a do sada je imala jedanaest operacija, boluje od dijabetesa i Parkinsonove bolesti.

Iako teško hoda uz pomoćštaka, posjet Caritasovih djelatnika dočekala je s velikim uzbuđenjem te ih počastila kavom, tortom i palačinkama. Bolesti su joj se počele nizati jedna za drugom poslije otkaza koji je dobila na Badnjak 2001. godine nakon trideset dvije godine rada.

Od depresije ju je spasilo čuvanje djece, najprije jednog susjeda a zatim njezinih unuka. Od svoje trideset pete je samohrana majka te se za pomoć obratila Caritasu. Dobila je pomoć u obavljanju kućanskih poslova jednom tjedno u okviru projekta »Pomoć starijim i nemoćnim osobama u njihovoj kući«. Jednom do dvaput mjesečno posjećuje je Caritasova volonterka medicinska sestra. Caritasovi volonteri povremeno joj pružaju uslugu prijevoza do zdravstvenih ustanova. (CZN)

KONTAKTI
Caritas - Socijalna služba
Jadranka Bosnar, socijalna radnica
Područni ured Selska cesta 165, 10110 Zagreb
T - 01 / 366 88 24 (ured); 01 / 36 36 123 (centrala)
E - jbosnar@czn.hr
 
Caritas - Projekt »Pomoć starijim i nemoćnim osobama u njihovoj kući«
Suzana Klarić, voditeljica projekta
Područni ured Selska cesta 165, 10110 Zagreb
T - 01 / 30 16 275 (ured); 01 / 36 36 123 (centrala)
E - sklaric@czn.hr