Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Žive jaslice postale samoborska tradicija



Pokraj župne crkve sv. Anastazije, u Parku domovinske zahvalnosti, na inicijativu vlč. Marija Pavića, župnog vikara, župljani župe sv. Anastazije u Samoboru, tijekom božićnog vremena, izgradili su samoborski Betlehem i prikazali glazbeno scenski prikaz rođenja našeg Gospodina Isusa Krista. Taj veliki projekt za našu župu, ali i za grad Samobor pojavio se kao ideja još prije godinu dana.

Prije same izgradnje bilo je potrebno organizirati i okupiti naše župljane, te pripremiti sva materijalna  sredstva (drvo, čavle, tkaninu, lampice, slamu...). U ponedjeljak 9. prosinca župljani su se okupili i započeli gradnju. Oni stariji i iskusniji, te kapelan, dali su veliki doprinos ovome projektu i predvodili su mlade koji će, uz Božju pomoć, ovaj projekt ponoviti i sljedećih godina. Nakon tri dana naš Betlehem je sagrađen, a sljedećih dana dovršavao se postavljanjem lampica, zvijezde i mnogih drugih sitnica. Do 23. prosinca riješeni su svi detalji i manji radovi koji su bili potrebni za glazbeno-scenske prikaze. Za to su vrijeme mladi cijelo vrijeme vježbali glumu i pjevanje.

Za ovu prigodu, zboru mladih pridružio se i dječji zbor „Krijes“. Naše jaslice bile su i medijski vrlo dobro popraćene te su sudionici i organizatori davali izjave za televiziju (HRT, RTL, 24sata) i radio (Radio Samobor, Radio Sv. Nedjelja), a snimljeno je i nekoliko kadrova prije samih predstava, ali i tijekom njih. Na Badnjak su se odigrala prva dva glazbeno-scenska prikaza, u 19 i u 22 sata, prije polnoćki u našoj župnoj crkvi. Posjećenost je bila izrazito velika, a župljani i gosti nisu skrivali oduševljenje što je u Samoboru organiziran takav projekt. Nakon predstave pastiri su dijelili vrući čaj i upoznavali gledatelje sa životinjama i prostorom samoborskog Betlehema.

Sljedeća predstava odigrala se na Božić s početkom u 17 sati uz prisustvo mnogih gledatelja, kao i dan prije. Uz vrući čaj pastiri su gledatelje počastili i toplim kobasicama dok su djeca znatiželjno razgledavala jaslice. Treća predstava bila je u nedjelju 29. prosinca i unatoč kiši svi sudionici profesionalno su odradili i pretposljednju predstavu. Gledatelje ni loše vrijeme nije spriječilo da ponovno dođu u velikom broju i time odaju priznanje ovome projektu. Od Badnjaka do 31. prosinca naš Betlehem bio je otvoren za razgledavanje, a mladi su danonoćno dežurali i brinuli se za jaslice i životinje koje su tamo boravile.



Prije Nove godine životinje su se vratile svome gospodaru do svoga povratka u naš Betlehem 5. siječnja. Na blagdan Bogojavljenja, 6. siječnja, održan je posljednji glazbeno-scenski prikaz koji je također bio vrlo posjećen. Na samome kraju vlč. Pavić zahvalio je svim župljanima koji su sudjelovali u izgradnji, glumcima, zboru, čitačima, tehničkoj podršci i svima onima koji su na bilo koji način pomogli u ostvarenju živih jaslica. Od strane mladih uslijedila je i zahvala vlč. Mariju za ideju i organizaciju te uložen trud u ovaj predivni projekt. Kroz ta dva tjedna našim parkom i Betlehemom prošlo je preko 7000 - 8000 posjetitelja. 

U četvrtak, 9. siječnja jaslice su rastavljene a građa spremljena za sljedeći Božić. Naši župljani obogatili su grad Samobor ovim projektom koji će uz pomoć našeg Gospodina Isusa Krista postati jedna lijepa tradicija našeg grada.
 
 
Luka Šarić