Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Fra Matić na tribini u ZaprešićuNa tribini „Zajednički pogledi“ 16. studenoga u crkvi sv. Ivana Krstitelja u organizaciji Udruge „Stepinčeva oaza mira“, fra Ivan Matić, voditelj Duhovnih obnova Kuće Tabor iz Samobora, održao je predavanje na temu „Idi, vjera te tvoja spasila“. U svom predavanju fra Ivan usmjerio se na Godinu vjere koju je proglasio papa Benedikt XVI, tumačeći citat iz Markova evanđelja: „Idi, vjera te tvoja spasila“.

Podsjetio je na apostolsko pismo pape Benedikta Porta fidei (Vrata vjere) u kojemu se tumači Godina vjere. Vrata vjere i Godina vjere, ističe fra Ivan, vode nas u zajedništvo s Kristom, a upravo Isus Krist predstavlja „vrata“ koja nas vode u vječnost. „Bog nam se objavio u Isusu Kristu, svome Sinu. Isus nam otkriva da je Bog zajedništvo, savršeno vječna ljubav.“

Čovjeku, kao Božjem stvorenju, govori fra Ivan, treba zajedništvo, a to je za njega obitelj. U drugom dijelu ove vrlo posjećene tribine fra Ivan govorio je o Isusovim susretima s različitim osobama na putu prema Jeruzalemu. „Na tom putu Isus pokazuje zašto je došao na svijet a isto se događa i na našem hodočasničkom putu. Isus se želi susreti sa svakim od nas, ali ne samo u lijepim prostorima crkve i molitvenih ambijenata, nego želi da preko nas dođe u naše gradove, sela i ulice, kao Spasitelja svijeta.“Fra Ivan je istaknuo kako je Euharistija najdragocjeniji susret sa Kristom, a to je otajstvo i čudo. Na kraju predavanja fra Ivan istaknuo je kako čovjek treba shvatiti značenje vremena u kojem živi; vrijeme je za čovjeka dragocjeno, te ga treba iskoristiti u vjeri. Ovoj tribini predhodilo je euharistijsko slavlje i klanjanje pred Presvetim oltarskom sakramentu koje je predvodio fra Ivan a glazbeno je animirao zbor mladih Stijene.

Kruna Čengić