Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Franjevke mole pomoć za oštećeni samostan na PantovčakuOlujno nevrijeme koje je zahvatilo Zagreb u ponedjeljak 11. studenoga jako je oštetilo samostan franjevki od Bezgrješne na Pantovčaku. Snažan vjetar je oko 6.45 sati ujutro podigao bakreni krov na samostanu, težak više stotina kilograma i razbacao ga na zemlju uokolo samostana, a u samostanske prostorije slila se velika količina vode, čije se curenje s otkrivenoga krova nije moglo spriječiti zbog obilnih padalina. Jedan dio krova vjetar je bacio u susjedni vrt, a drugi dio je "zbijen" između samostanske i susjedne kuće.

Budući da je u samostanu smješten i Dječji vrtić „Brat Sunce" nitko nije stradao od djece i roditelja, koji u to vrijeme dolaze u vrtić, na čiji je prolaz upravo pao veliki dio krova. Ni redovnice nisu bile u svojim sobama, nego u kapelici na jutarnjoj molitvi. U jednom trenutku su opazile kako "leti" krov s kuće i odmah su znale što to za njih znači. Posebno 12 redovnica čije se sobe nalaze u potkrovlju morale su vrlo brzo reagirati i odmah početi spašavati inventar i spuštati ga u donje prostorije, jer su sobe počele prokišnjavati samo nekoliko minuta nakon što je vjetar bacio krov, a nakon sat vremena već su sve sobe bile natopljene vodom.

Ubrzo su redovnicama u pomoć pristigli i bogoslovi Nadbiskupskoga bogoslovnoga sjemeništa u Zagrebu te majstori koji su pokušali zaštititi krovište od kiše i prekriti podove u sobama najlonom da ne prokišnjava u donji kat. Inventar su spuštali u kapelicu te u ostale prizemske, vrtićke i podrumske prostorije.

Kako se vrijeme smirilo redovnice iz zagrebačkog samostana i one koje su zbog toga došle iz Šibenika s majstorima i ostalim stručnjacima hitno poduzimaju sve korake da bi se improvizirano prekrio krov kako bi se zaštitio od nadolazeće zime i padalina i time spriječile još veće štete. Kako u potkrovlju nije više moguće stanovati barem za nekoliko mjeseci, jedan dio redovnica spava u podrumskim i vrtićkim prostorijama, a drugi dio je našao prenoćište izvan kuće. Sobe šest redovnica koje su smještene u prizemlju ostale su neoštećene.
Kada se samo vidi "grdosija" krova koju je silina vjetra skinula, redovnice zahvaljuju Bogu što su sve preživjele neozlijeđene i što nitko drugi na cesti i u susjedstvu uokolo kuće nije stradao.

Redovnice također od srca zahvaljuju svim susjedima, prijateljima, poznanicima i svima koju su im na bilo koji način do sada iskazali svoju pomoć i izrazili solidarnost s njima u njihovoj velikoj nevolji.

Redovnice pozivaju sve one koji su u mogućnosti da im novčano pomognu u sanaciji velike štete da si ponovno mogu osigurati prostor za život i djelovanje. Pomoć mogu uplatiti na račun Družbe sestara franjevki od Bezgrješne na Zagrebačkoj banci (IBAN: HR 2723600001101586592)

Razmjeri štete mogu se vidjeti na njihovoj mrežnoj stranici www.sibenskefranjevke.hr.