Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Papa o svakodnevnom mučeništvu


Što zapravo znači izgubiti život zbog Isusa, upitao je papa Franjo uoči molitve Anđeo Gospodnji, mnoštvo vjernika koji su se i jučer, 23. lipnja, unatoč velikoj vrućini okupili na Trgu sv. Petra. To znači, odgovorio je, ispovijedati vjeru ali i braniti istinu. Mučenici su najveći primjer gubljenja života za Krista.

U dvije tisuće godina dugoj povijesti bezbrojni muškarci i žene žrtvovali su svoj život da bi ostali vjerni Isusu Kristu i njegovu evanđelju. I dan-danas, u mnogim dijelovima svijeta, postoji mnogo osoba – više no u prvim stoljećima – tolikih mučenika, koji daju svoj život za Krista, koji su spremno pošli u smrt samo da ne zaniječu Isusa Krista. To je naša Crkva. Danas imamo više mučenika no u prvim stoljećima! Ali postoji i svakodnevno mučeništvo, koje ne uključuje umiranje ali je i to neko "gubljenje života" za Krista, koje se ostvaruje vršenjem svojih obaveza i dužnosti s ljubavlju, prema Isusovoj logici, logici dara, žrtve, rekao je Papa podsjetivši na žrtve tolikih očeva i majki koji se svakodnevno žrtvuju za dobro svoje djece i obitelji.

"Koliki svećenici, redovnici, redovnice velikodušno vrše svoju službu za Božje kraljevstvo! Koliki mladi se odriču vlastitih interesa da bi se posvetili djeci, invalidima, starijima… I oni su mučenici! Svakodnevni mučenici, mučenici svakodnevice. Postoje zatim mnoge osobe, kršćani i nekršćani, koji "gube svoj život" za istinu. A Krist je rekao: "Ja sam istina", dakle onaj koji služi istini služi Kristu", istaknuo je Papa i posebno spomenuo žrtvu Ivana Krstitelja i vjernost Blažene Djevice.

Nakon Angelusa, a prije pozdrava hodočasničkim skupinama, papa Franjo je rekao: „Upamtite dobro: ne bojte se ići protiv struje! Budite hrabri! I tako, kao što ne želimo jesti pokvareno jelo, ne budimo nositelji tih vrijednosti koje su razorne i koje uništavaju život i oduzimaju nadu. Samo naprijed!" (IKA)