Kardinal Bozanić zaredio sedamnaest novih đakona

09.10.2021FOTOGALERIJA

HOMILIJA

VIDEO-PRIJENOS SLAVLJA

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u subotu, 9. listopada 2021. godine u župnoj crkvi župe sv. Ivana XXIII. pape, Zagreb-Dubrava, u zajedništvu s pomoćnim biskupima zagrebačkim mons. Ivanom Šaškom i mons. Mijom Gorskim, redovničkim provincijalima, svećenicima i okupljenim Božjim narodom, euharistijsko slavlje u kojem je za đakone zaredio osam dijecezanskih i devet redovničkih kandidata.

Upućujući pozdrave okupljenima na početku homilije, ređenicima i njihovim bližnjima, Kardinal je rekao kako je Bog onaj koji prvi poziva. Tumačeći pak navješteno evanđelje, Kardinal je izdvojio izraz zapovijedi ljubavi iz Ivanova evanđelja. To da ljubimo jedni druge, u Isusovo vrijeme su učili filozofi i drugi učitelji, no bitna razlika koju unosi Isus je u dodatku - kao što sam ja vas ljubio 

Treba ljubiti kao što je to činio Isus. Kršćanska kvaliteta zapovijedi ljubavi je u nasljedovanju Isusa Krista, a Isus je utjelovljena Božja ljubav. 


"Dragi kandidati za đakonat! Želim vam da pristupite đakonatu i da sutra budete svećenici samo zbog toga što ljubite Gospodina. Samo zbog toga što želite biti Isusovi prijatelji. Samo zbog toga što želite njega slijediti u ljubavi", rekao je Kardinal. 

U nastavku homilije, nadovezujući se na Pavlov hvalospjev ljubavi pročitan u prvom čitanju, Kardinal je istaknuo: "Može se darovati sve. Čak i život, ali ako se to čini bez ljubavi koja dolazi od Boga, ništa ne koristi. Ljubav koja dolazi od Boga potrebna je da bi podržala, oslobodila, očistila našu ljudsku ljubav."Đakonat je prvenstveno služba ljubavi

Kardinal je pozvao ređenike da se ugledaju i uče od ljubavi naših roditelja, naših baka i djedova, osoba koje su nas pratile, pomagale, željele i žele nam dobro. Potrebno je slijediti one koji su nas učili da kada činimo dobro djelo da to ne činimo zbog vlastite afirmacije nego da bi u našoj sredini rasli i razvijali se dobri odnosi.

Đakonat je prvenstveno služba ljubavi. Ta služba ne prestaje ako se postane prezbiter ili biskup. 

Na kraju homilije, obraćajući se ređenicima, Kardinal je istaknuo kako u obredu đakonskog ređenja ruke na glavu ređenika polaže samo biskup za razliku od prezbiterskog i biskupskog ređenja: "Što to znači? Vi po obredu đakonskog ređenja postajete i ostajete zaređeni službenici Crkve. Dajete se na raspolaganje Crkvi i po biskupu dobivate poslanje u Crkvi. Nećete u crkvenom djelovanju i pastoralu ni kao đakoni ni kao svećenici biti nosioci vlastitog programa i plana ma koliko vam se činilo da su vaši projekti bolji, duhovniji i napredniji. Biskup je pozvan biti otvoren svim inicijativama, ali na kraju je on onaj koji treba prihvatiti, odlučiti i potvrditi. Stoga budite uvijek radosni dionici crkvenog zajedništva. Posebno u zajedništvu sa svećenicima i biskupom." Prije završnog blagoslova Kardinal je uputio svoje završne riječi okupljenima i zaređenim đakonima: 

"Braćo i sestre, i ova tišina i mir govore. Danas smo sudjelovali u slavlju. Možda je ovo jedno od najbrojnijih ovogodišnjih đakonskih ređenja u cijeloj Europi. Ali nije to naša zasluga. Jedni siju, drugi žanju. Ja bih ovdje samo želio ovo naglasiti. Iza nas u nedavnoj prošlosti su tolike žrtve. Osobito ratne žrtve nedužnih koji su trpjeli, koji su morali bježati, ali koji su ostali vjerni Bogu i čvrsto se držali svete krunice. U mjesecu smo svete krunice - Marijinom listopadu. 

Ostanimo vjerni svojoj katoličkoj, kršćanskoj predaji. Počevši od obitelji, župnih zajednica i šire. To je naša snaga. To je snaga i ovog događaja. To je dar za koji danas Bogu zahvaljujemo. 

A vama, dragi đakoni čestitamo. Stavili ste ruke na plug. Treba gledati naprijed, ne okretati se natrag. Nemojte se dati zavesti. Đavao vreba. Znade se obući i u anđela svjetla. Čvrsto se držite vjere, Evanđelja, molitve, euharistije i zagovora svetih, posebno Blažene Djevice Marije i, ovdje naglašavam, bl. Alojzija Stepinca. To je snaga koja nas je očuvala i koja je sposobna i danas čuvati."Sveti red đakonata su primili: 

ZA ZAGREBAČKU NADBISKUPIJU:
Krešimir BABIĆ, župa Presvetog Trojstva, Zagreb-Prečko;
Petar BELINA, župa sv. Ane, Zagreb-Rudeš;
Mate CIKOJA, župa Dobrog Pastira, Brestje;
Domagoj KORUŽNJAK, župa sv. Nikole Tavelića, Zagreb-Kustošija;
Antonio KOVAČIĆ, župa sv. Barbare dj. i mč., Zagreb-Vrapče;
Filip ŠEŠEK, župa sv. Nikole Tavelića, Zagreb-Kustošija;
Ivan VUJEVIĆ, župa sv. Luke ev., Zagreb-Travno:
Matej ZAKANJ, župa Navještenja BDM, Velika Gorica;

ZA HRVATSKU FRANJEVAČKU PROVINCIJU SV. ĆIRILA I METODA:
fra Vinko BRKOVIĆ, župa Marije Pomoćnice kršćana, Sotin;
fra Marko ĆOSIĆ, župa sv. Ivana Pavla II., Petrinja;
fra Ivan IVANKOVIĆ, župa sv. Antuna Padovanskog, Našice;
fra Antonio KIRIN, župa sv. Roka, Virovitica;

ZA HRVATSKU DOMINIKANSKU PROVINCIJU NAVJEŠTENJA BDM:
fr. Mario Ilija Udovičić, župa sv. Petra i Pavla, Novo Selo-Balegovac;

HRVATSKA KAPUCINSKA PROVINCIJA SV. LEOPOLDA BOGDANA MANDIĆA:
fra Josip MILAKOVIĆ, župa sv. Franje Ksaverskog, Viduševac;
fra Ivan PERIĆ, župa sv. Ivana Krstitelja, Zadar;

HRVATSKA PROVINCIJA SV. JERONIMA FRANJEVACA KONVENTUALACA:
fra Franjo ČOLAKOVAC, župa sv. Franje Asiškog, Gradište;
fra Zvonimir PERVAN, župa Svih Svetih, Livno. 

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije