U Grgetiću na Žumberku blagoslovljeno novo raspelo

03.05.2021

U selu Grgetić na Žumberku, u župi Kalje, na Petu vazmenu nedjelju, 2. svibnja, župnik mons. Juraj Jerneić blagoslovio je novo raspelo.

Obitelji Novak, Bezjak i Cvitković zaželjele su obilježiti svoje selo raspelom Krista raspetoga koji je mučen, umro, pokopan i uskrsnuo. Na blagoslovu novog raspela okupilo se više od 50 osoba, većinom kaljskih župljana, od kojih je barem polovica u Grgetiću jučer bila prvi put. Župnik mons. Juraj Jerneić koji iz Zagreba već 13 godina opslužuje župu Kalje ne vjeruje da ih se u selu ikad okupilo toliko, makar je selo 1900. godine imalo najviše 63 stanovnika. Žalosno je da se to događa i u mnogim drugim selima u našoj Domovini, rekao je mons. Jerneić.Župa Kalje počela se osamostaljivati od župe Žumberak još 1795. godine kao samostalna kapelanija, a od 1821. godine je u pravom smislu postaje župa sa župnom crkvom i župnikom u Kalju. Iz sela Grgetić u proteklih 200 godina kršteno je 271 dijete. Posljednje krštenje bilo je 1969. godine. Već 20 godina selo nema stanovnika. Iz sela je 21 osoba otišla u Ameriku i Kanadu, a ima ih u Sloveniji, Zagrebu, Vinkovcima, Oriovcu, Garešnici, Dugoj Resi… Šestorica su poginula u Prvom i Drugom svjetskom ratu.

Iz sela je tijekom 200 godina preminulo više od 50 djece, a samo 11 osoba umrlo je u staračkoj dobi. Od nekadašnja četiri kućna broja početkom 20. stoljeća nastalo je 12 kućnih brojeva. Danas je još samo u jednoj kući moguće otvoriti i zatvoriti vrata. Ostale kućice zarobilo je raslinje, a stoje još četiri krova. Vikendom onamo navrati jedna obitelj.

Selo nikada nije dobilo struju, a teško ga se može naći na kartama jer nema nikakvog natpisa.


Foto: Ostaci sela Grgetić


Foto: Kretanje broja stanovnika unazad 200 godina.