Započela trodnevnica uz Stepinčevo

07.02.2021FOTOGALERIJA


Euharistijskim slavljem koje je u nedjelju 7. veljače 2021. godine u župi sv. pape lvana XXIII. u zagrebačkoj Dubravi predvodio preč. mr. Marko Kovač, biskupski vikar za pastoral Zagrebačke nadbiskupije, započela je trodnevnica uz proslavu blagdana bl. Alojzija Stepinca.  

U homiliji je podsjetio da je sedmoga veljače 1960. svoju posljednju misu u zemaljskom životu u rodnom, ali istodobno i uzničkom, Krašiću slavio zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac. “Toliko puta je rekao da mu je od sve biskupske službe najmilija stvar misa pro populo – za povjeren mu dio Božjeg naroda. I evo, upravo posljednju misu prikazao je za svoju nadbiskupiju”, zapisao je u svom Dnevniku tadašnji župnik u Krašiću Josip Vraneković koji je, uz Služavke Maloga Isusa, brinuo o budućem Blaženiku.Propovjednik se spomenuo i mise zadušnice koju je nekoliko dana nakon Stepinčeve smrti u Rimu slavio papa Ivan XXIII.: “Razlozi izvanrednog poštovanja i ljubavi potaknuli su naše srce da održimo ovaj posmrtni obred u bazilici Svetoga Petra za pokoj duše kardinala Alojzija Stepinca. Premda nije u običaju da se to čini za kardinala koji nije pripadao Rimskoj kuriji, jednostavni i odlični lik ovoga oca i pastira Crkve Božje bio je našoj duši veoma mio. Njegova dugotrajna patnja petnaestogodišnjeg izgona u vlastitoj domovini, kao i vedro dostojanstvo kojim je on, pun pouzdanja, nastavio trpljenje, izazvalo je sve opće divljenje”, citirao je sv. papu preč. Kovač.

U osvrtu na evanđeoski odlomak o ozdravljenju Petrove punice, preč. Kovač je naglasio da je papa Franjo ove godine ustanovio Svjetski dan baka i djedova i starijih osoba, koji će prvi put biti obilježen posljednje nedjelje u srpnju, uz blagdan sv. Joakima i Ane: “Ovaj Svjetski dan ustanovljuje se u vrijeme kad je mnogim djedovima i bakama bilo uskraćeno dolaziti u posjete, koji su u samoći, gajeći uspomene, čeznuli za susretom s voljenima. Mnogi su nažalost, bolesni, umirali sami. No, možda nije tako. Možda ih je Bog pohodio ljubavlju medicinskog osoblja, ljubavlju zaposlenika zdravstvenih ustanova, umirovljeničkih domova, ljubavlju svećenika koji su im dijelili sakramente pomirenja i bolesničkog pomazanja, donosili tijelo Kristovo. Ljubavlju svih onih koji su iz čiste kršćanske ljubavi, bez traženja ikakve naknade, podmetnuli leđa i trudili se uljepšati im dane dostojanstvenog napuštanja ovog svijeta.”S obzirom da je danas Dan života, a dan nakon Stepinčeva, uz Gospu Lurdsku, i Dan bolesnika, preč. Kovač je podsjetio na Papine poticaje za skrb o bolesnima i onima na rubu društva te zaključio: “Dao nam Gospodin snage, vremena i žara da mognemo skrbiti kako nas potiče Papa. Dao nam Gospodin ljubavi da mognemo skrbiti za ljudski život, život od začeća do prirodne smrti. Jer život je otajstvo koje nas nadilazi, a jedino pravo koje imamo glede ljudskog života jest: skrbiti za život, braniti život. Otajstvo ljudskog života pripada samo i isključivo Svevišnjemu.”

Euharistijska slavlja trodnevnice u župi sv. Ivana XXIII., u ponedjeljak 8. i utorak 9. veljače u 18 sati predvodit će zagrebački pomoćni biskupi Mijo Gorski i Ivan Šaško. Na sam blagdan bl. Alojzija Stepinca središnje euharistijsko slavlje u 17 sati ispred potresom ranjene zagrebačke prvostolnice predvodit će Stepinčev nasljednik na stolici zagrebačkih nadbiskupa, kardinal Josip Bozanić. (IKA/TUZG)