Kardinal Josip Bozanić predslavio euharistijsko slavlje V. vazmene nedjelje u Župnoj crkvi Tijela Kristova u Zagrebu

10.05.2020


FOTOGALERIJA

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predslavio je u nedjelju 10. svibnja 2020. euharistijsko slavlje Pete vazmene nedjelje u Župnoj crkvi Tijela Kristova u zagrebačkome naselju Sopot u zajedništvu sa župnikom preč. Ivicom Reparincem i nadbiskupijskim tajnikom vlč. Ivanom Lukićem. Euharistijsko je slavlje izravno prenosila Hrvatska radiotelevizija čije su članice Zbora, uz orguljašku pratnju Dubravka Ćepulića Polgara, predvodile liturgijsko pjevanje.


 
Pozdravivši na početku slavlja sve vjernike u crkvi, kao i one koji su u zajedništvu povezani putem radija i televizije, Kardinal je podsjetio da je danas za Zagreb i čitavu Nadbiskupiju trebao biti veliki i poseban dan. Dan mladih: Susret hrvatske katoličke mladeži. – Na poseban način danas pozdravljam sve mlade vjernike diljem Lijepe Naše, sve mlade Hrvatice i Hrvate koji su danas željeli biti u Zagrebu. Zahvaljujem osobito zagrebačkim obiteljima koje su se velikodušno prijavile da će u svoj dom primiti mlade, kao i svima onima koji su se angažirali u pripremi Susreta. Posebice mladima Zagrebačke nadbiskupije koji su tako zanosno i velikodušno pripremali Susret.  Vjerujem, sve uloženo je djelo koje Bog vidi i prihvaća, a nas izgrađuje.  – kazao je, istaknuvši kako je Susret trebao biti u znaku Blažene Djevice Marije, bl. Alojzija Stepinca i bl. Ivana Merza, kojega se Crkva danas spominje, kao što je i zagrebačka prvostolnica trebala biti mjesto posebnoga hodočašća mladih na grob bl. Alojzija. A budući da su mladi za svoj Susret izabrali posljednje Marijine riječi zapisane u Evanđelju: „Što god vam rekne, učinite!“ (Iv 2,5), zagrebački nadbiksup kardinal Bozanić poručio je: – Neka budu vodilje i nama! – 


 
U homiliji je Kardinal razmišljao o Isusovim riječima iz današnjega Ivanova evanđelja: „Ja sam put i istina i život: nitko ne dolazi Ocu osim po meni.“ (Iv 14,6) kojima se On sam, kako je naglasio, u Evanđelju definira. Referirajući se pritom na Isusove riječi „Neka se ne uznemiruje srce Vaše!“, istaknuo je kako su to riječi utjehe kojima Isus i danas poručuje da se ne treba bojati. – Pripravit ću vam mjesto u kući Oca mojega. Kuća znači intimnost, blizinu, zajedništvo. Kuća je toplina i znak sigurnosti. Svatko od nas, misleći na kuću, misli na ono mjesto gdje se osjeća doma, svoj sa svojim, sigurno, ugodno i lijepo. A upravo nam to danas Isus govori. „Pripremit ću Vam kuću. Budite sigurni. Vi imate mjesto kod mene. Vaše je mjesto u kući Oca mojega i vašega.“ – istaknuo je Kardinal, rastumačivši da te riječi na osobit način približuju Bogu, osvješćujući da je Bog uvijek za čovjeka kojega želi imati blizu i kojega, puno prije negoli ga on sam upozna i zavoli, neizmjerno ljubi. 


 
Nadalje, kako apostoli nisu razumjeli što im Isus govori, upitali su Ga kamo On to ide te da im pokaže put da i oni mogu ondje doći. No, Isus im ne ostavlja nikakav poseban materijalni trag, ni stazu, niti posebne ceste, već objašnjava kako je On sam i put, i istina i život. – On kao osoba i koji god Njega slijedi i Njegov put ide prema Ocu. – istaknuo je Kardinal, objasnivši što to znači slijediti Isusa Krista koji je Istina: - To ne znači ni obred, ni ritualizam niti nešto naučiti kako bi bio na pravome putu jer Istina nije negdje izvana. Isus je jedina istina. Njega prihvatiti i slijediti kao jedinu Istinu života. Njemu se približiti koji je put k Ocu. – kazao je Kardinal. Također je rastumačio kako je Isus život koji, kad ga čovjek prihvati, vodi pravome putu i Bogu Ocu. – Čitav Isusov život na ovoj zemlji, sve njegovo poslanje, propovijedanje i geste  jesu kako bi približile čovjeka bliže Bogu. – pojasnio je Kardinal, pozvavši se na riječi sv. Katarine Sienske: „Bog je sve. Tko Boga shvati, tko Boga prihvati, ima sve!“ te riječi sv. Terezije Avilske: „Dosta nam je Bog!“ – To su sveci koji shvaćaju da najdublji život, život u punini i pravi, život koji ima smisla jest onaj koji se otvori Bogu. Kada kažem Gospodinu „Evo me, ispuni me ti“, tada je moj život najpuniji i nalazim smisao svoga života, a život donosi mir i pravu sreću – rastumačio je Kardinal.


 
Na kraju homilije, govoreći o molitvi Oče naš koju je Isus naučio moliti, koju je On prvi izrekao, Kardinal je poručio da kadgod – molimo to molitvu, mislimo na Isusa Krista, svjesni da nismo dostojni izgovarati te riječi, ali ih ponavljamo zajedno s Isusom Kristom koji ih prvi izgovara. A snagom Njegove molitve, pred Bogom vrijedi i svaka naša molitva. Biti pred Bogom miran, u zajedništvu s Njime, živjeti taj svakodnevni mir i povezanost, to je život koji čovjeka ispunja. Pozivam sve da se otvaramo tome životu koji nam je donio Isus Krist i da Ga molimo da nas dovede k Ocu. Pozivam sve da se otvorimo Isusu koji nam je pripremio mjesto kod Oca. Mjesto koje već sada imamo po vjeri, a prema njemu putujemo cijeloga života. –  zaključio je kardinal Bozanić.


 
Prije završnoga blagoslova, Kardinal je podsjetio da papa Franjo u ovoj prigodi i vremenu kada je svijet u velikome iskušenju usred pandemije koronavirusa pozvao sve vjernike katolike da se s vjernicima drugih religija 14. svibnja ujedine u molitvi za prestanak pandemije. – Priključimo se toj sveopćoj molitvi na koju nas poziva papa Franjo. – pozvao je Kardinal vjernike, istaknuvši kako je trenutna stvarnost pandemije jedno posebno iskušenje i izazov za čovjeka i vjernika. – S jedne strane ova zaraza koja je zahvatila Europu i svijet poručuje kako nije sve u čovjekovoj moći jer čovjek ne može sve sam jer je sam ograničen. S druge strane, poziva nas da se, i kao vjernici ne ponašamo oholo jer je i Isusu od samoga početka svoga života održavao i poštivao redovite propise sve do svoje smrti na križu. – upozorio je kardinal Bozanić, apostrofirajući kako su još Marija i Josip, prije Isusova rođenja, išli u Betlehem na popis stanovništva.



– Ne može čovjek reći da vjeruje u Boga pa ga nije briga za izazov zaraze, kao da se nekim ritualizmom ili vjerničkim fanatizmom može sve pokriti. Čovjek, s jedne strane, mora priznati da je ograničen te da o Bogu ovisi, ali isto tako, s druge strane, mora biti toliko ponizan da prihvati put koji mu je pokazao Isus Krist. On se utjelovio, postao čovjek i pokazao nam da kao ljudi trebamo poštivati svoje ljudske ograničenosti. (...) Mi smo vjernici, vjerujemo u Boga, imamo puno pouzdanje u Njega i znamo da sve što Bog dozvoljava je za neko iskušenje u kojem moramo vidjeti Božji put i izlazak. Neka i ovo što živimo, osobito mi u Zagrebu koji smo doživjeli i potres, bude jedan izazov da se otvorimo Bogu, da se Njemu više predamo i da molimo da Bog sve okrene na Dobro. Jer na kraju On pobjeđuje. On koji je sama dobrota. – poručio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.
 
Fotografije: Siniša Kolar
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije