Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Održana skupština Društva za povjesnicu Zagrebačke nadbiskupije "Tkalčić"

 

Društvo za povjesnicu Zagrebačke nadbiskupije "Tkalčić" održalo je u srijedu 12. prosinca u dvorani Nadbiskupskog duhovnog stola u Zagrebu svoju šesnaestu redovitu godišnju glavnu skupštinu.

Nakon uvodne molitve, pozdravnu riječ u ime pokrovitelja Društva zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića te u ime Nadbiskupskoga duhovnog stola uputio je zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško. Posebno je u duhu Godine vjere istaknuo kako vjera pomaže na drugi način čitati povijest ne dopuštajući vezati život uz prolaznost. "Za vjernika se povijest samo naizgled bavi prošlim, dogođenim zbog toga što je vjernička povijest uvijek pisana sa sviješću trajne Božje sadašnjosti. A povijest može dobiti smisao samo u onome što ju, tko ju nadilazi. Osim toga vjera ne dopušta prebrzo čitanje povijesti, traži razmišljanje, povezivanje, otkrivanje dubine. Bavljenje poviješću je stanovit oblik molitve koji sažima kršćanska doksologija izrečena u kratkoj molitvi Slava Ocu ili pak u onoj euharistijskoj 'S Kristom, po Kristu i u Kristu'", rekao je biskup Šaško te podsjetio kako je spominjanje vijeka vjekova usmjerenost i svijest o ljudskoj granici, o konačnici, i o Božjoj radosnoj beskonačnosti. "Prije mjesec dana smo doživjeli susret s takvom poviješću u kojoj se lako očitava Božja prisutnost, bez obzira što ju mnogi osporavaju", dodao je. "Vjernik se susreće sa zlom, ali nas molitva odgaja kao povijesne i u tom susretu vidimo Božje znakove, djelovanje Božjega duha. Zbog toga se radujem kad vidim u vama poticaj koji se ne zaustavlja na poteškoćama i koji traži dubinu razumijevanja. Premda smo ponekad u svojoj vjeri neshvaćeni, takav pristup povijesti sposoban je odgajati nove naraštaje koji se suočavaju s novim ideologijama, s onima koji ne računaju na crkvenu memoriju, na prošlost, na ono što prolazi iz naraštaja u naraštaj kao vrijednost", rekao je biskup te zahvalio članovima za proučavanje prošlih dokumenata i događanja, kao i za to što su doista dio spomenara budućega za sve one naraštaje koji dolaze nakon nas.

Izvješće o radu "Tkalčića" između dviju skupština podnio je predsjednik dr. Stjepan Kožul. Podsjetio je kako je Društvo u svibnju ove godine navršio šesnaest godina djelovanja. Istaknuo je kako Društvo ima ukupno 151 člana, od toga 30 redovna člana, 64 članova suradnika, 21 članova podupiratelja, te 36 članova utemeljitelja.

Od aktivnosti posebno je istaknuo znanstveni skup o 325. obljetnici proglašenja sv. Josipa zaštitnikom hrvatskoga naroda 26. rujna, te tri knjige, kao i šesnaesti broj godišnjaka "Tkalčić" kojeg je kratko predstavio. Od drugih aktivnost istaknuo je kako se trajno radilo na prikupljanju podataka o svećenicima Zagrebačke nadbiskupije za njihove životopise, što je već svojevrsni leksikon.

Izvješće o financijskom poslovanju Društva podnio je rizničar Ivan Huzjak, a izvješće Nadzornog odbora član Miroslav Martinjak.

Na Skupštini je u skladu s odlukom Upravnog odbora od 9. listopada predložen program rada za sljedeću godinu, koji obuhvaća: objavljivanje XVII. godišnjaka "Tkalčić" te tiskanje knjiga prema ljudskim i materijalnim mogućnostima.

Skupština je jednoglasno prihvatila ostavku predsjednika Nadzornog odbora prof. dr. Jurja Kolarića. Kao novog člana Nadzornog odbora izabrala je dr. Pavla Mačeka, a kao predsjednika Odbora mo. Miroslava Martinjaka. Skupština je zahvalila prof. Kolariću za prinos u radu Društva.

U ovoj prigodi predstavljene su i tri nove knjige u izdanju "Tkalčića". Dr. Agneza Szabo predstavila je knjigu "Župa sv. Josipa na Trešnjevci u Zagrebu. Prikaz prvi 75 godina (937.-2012.) čiji su autori Stjepan Kožul i Stjepan Razum, a "Tkalčić" je objavio u suizdavaštvu sa župom Sv. Josipa na Trešnjevki.

Knjigu "Crkva i država. Dopisivanje i razgovori između predstavnika Katoličke crkve i komunističke državne vlasti u Jugoslaviji. Sv. III. 1961.-1964." autora Miroslava Akmadže izdalo je Društvo "Tkalčić" u suizdavaštvu s Hrvatskim institutom za povijest - podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje, Slavonski Brod. Knjigu je predstavio dr. Stjepan Kožul.

Dr. Ivica Zvonar predstavio je knjigu Ivana Mirnika "Dvostruki počasni doktorat Zagrebačkoga sveučilišta 1916. godine". (TU/IKA)