Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Križni put kroz župu Zabok

 

Tradicionalno na Veliki petak župljani župe sv. Jelene Križarice iz Zaboka okupljaju se na pobožnost križnog puta kroz župu postajama kod raspela i kapelica.

Unatoč kišovitom vremenu okupio se velik broj župljana koji su tijekom križnog puta molili Isusa da im da obilje njegovog Duha hrabrosti kako bi u bremenitim prilikama svakodnevnog života hrabro i ustrajno živjeli Isusov poziv na svetost.

Posljednju postaju izmolili smo u našoj župnoj crkvi sv. Jelene Križarice te sudjelovali u obredima Velikog Petka. Današnjim bogoslužjem spominjemo se Kristove muke. Ona za nije znak poraza već očitovanje Božje ljubavi koja ide do kraja. U prvome dijelu slušali smo biblijsku poruku iz proroka Izaije o sluzi patniku.

To je slika Isusa, čije ćemo se muke spomenuti danas po opisu sv. Ivana evanđeliste. Nakon čitanja uslijedilo je kratko tumačenje te poruke a onda sudjelovanje u Sveopćoj molitvi. Drugi dio je klanjanje Kristovu križu: koji je znak i sredstvo našega spasenja. Na kraju, u trećem dijelu pristupili smo svetoj pričesti - i tako se otajstveno sjediniti s Kristom koji je umro i uskrsnuo.

Svima koji su pomogli da se ovaj Križni put ostvari, neka Božja milost bude nagrada, a zahvalnost župljana poticaj u pobožnosti. Hvala svima koji su sudjelovali na ovogodišnjem križnom putu osobito firmanicima kao i vrijednim domaćicama i domaćinima koji su umornim putnicima ponudili uz put kolače i sokove.

Tekst i foto: Darko Fiket