Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Noćni križni put kroz ulice djetinjstva

 

Noćni križni put kroz ulice djetinjstva

Više od stotinu mladih iz župe Sv. Nikole Tavelića sudjelovalo je na pobožnosti križnoga puta održanog u petak, 24. veljače kroz ulice Donje Kustošije. Sa svijećama u rukama i osobnim nakanama u svome srcu, mladi su ulicama svojega djetinjstva pošli za Isusom. Pobožnost križnoga puta animirali su vlč. Borna Puškarić te mladi iz župe, koji su osmislili postaje i nakane na koje se molilo.

Za nevino osuđene i dar vjere

Vrijeme korizme vrijeme je obraćenja i molitve za milost Božju kako bismo bezuvjetnom ljubavlju ljubili ponajprije Isusa, naše bližnje, naše neprijatelje. Baš kao što je i Isus bio osuđen, osuđujemo i mi, svojega brata, svoju sestru. „Kako budete sudili, onako će se i vama suditi; kako budete mjerili, onako će se i vama mjeriti.“ (usp. Mt 7, 1-2). Dobro je u ovo vrijeme korizme moliti Gospodina da nas oslobodi našega vlastitog suda jer ne želimo biti suđeni onim sudom kojim sami sudimo. Dobro je i svakoga jutra pogledati u križ i sjetiti se Isusa kako na se prima križ, moliti za čisto srce i milost da vjerom mognemo spoznati koliko je radosno nositi križ po uzoru na Njega.

Nesebično se davati, s ljubavlju se darivati

Ove nam korizme i papa Benedikt XVI. ističe važnost odgovornosti za drugoga, posebice one duhovne. Svijet u kojemu živimo neprestano govori o materijalnom, ne mari za duhovnim, teži prolaznim, ne opaža ono vječno. Vrijeme korizme nam pruža priliku moliti na nakanu da uspijemo uvijek odvajati svoje vrijeme za drugoga, nesebično se davati, s ljubavlju se darivati. „Nije važno koliko radiš, već je važno koliko ljubavi unosiš u ono što radiš i koliko to daruješ drugima.“ (bl. Majka Tereza). Posebice treba moliti za našega Papu i naše svećenike, da ni u najtežim kušnjama i okolnostima ne posustaju te da one već posrnule Gospodin uspravi i vrati na pravi put, put Spasitelja našega.

Isus odgaja za pravu slobodu

Prolazeći pored mnogih obiteljskih domova, pored vrtića, škola, igrališta, mladi su molili i za roditelje, učitelje i ostale odg ojitelje da u istinskoj slobodi odgajaju mladež. Nije uvijek lako biti slobodan i u ovome svijetu prepoznati prave vrijednosti. Banalizacija seksualnosti, hedonizam, bludnost, neumjerenost, sve su to zamke 21. stoljeća u koje upada toliko mladih. Rezultat toga nerijetko je pobačaj, odraz kulture smrti u današnjemu društvu. Život postaje podcijenjen, irelevantan, a sve zbog straha i oportunizma koji su zavladali u ljudima. Budimo svjesni da Isus jedini odgaja za pravu slobodu. Jedino Njegova riječ nadahnjuje duhom razboritosti i odupire se kušnjama ovoga svijeta. Okupljeni oko Krista, mladi su pokazali da Ga žele nasljedovati, a korizma je pravo vrijeme da se na to odlučiš i ti.

 

 

Autor: Davor Trbušić

Fotografija: Jerko Ban