Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Koncert projekta Violinmusic4all i Zagrebačke filharmonije u Župi sv. Leopolda Mandića, Ljubljanica – Voltino

U četvrtak 16. svibnja 2024. godine u Župi sv. Leopolda Mandića, Ljubljanica - Voltino, održan je koncert projekta Violinmusic4all i Zagrebačke filharmonije pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora. Uz djecu i njihovu voditeljicu profesoricu Renatu Novoselec, u koncertu su sudjelovali i članovi dječjeg zbora "Moderato" OŠ Središće pod vodstvom profesorice Katarine Kalajžić Golac, tamburaški ansambl Glazbene škole Dugo Selo pod vodstvom akademika Darija Cebića i posebna gošća primadona Sandra Bagarić koja je na kraju programa izvela pjesmu “Neka cijeli ovaj svijet“ iz mjuzikla “Jalta, Jalta“. Filharmonijom su ravnali uvaženi dirigent Alan Bjelinski i dirigent Alan Chircop, predsjednik i glazbeni direktor New Names Malta, te kao iznenađenje i vlč. Željko Lovrić koji je dirigirao izvedbu “Horizons” Ozrena K. Glasera.

Izvedene su neke od najpoznatijih skladbi klasične i popularne glazbe u svijetu u aranžmanima Filipa Šljivca i Šime Buhe.

Profesorica violine i dobitnica nagrade Ponos Hrvatske za 2022. godinu, Renata Novoselec prva je u svijetu osmislila metodu sviranja violine za gluhu i nagluhu djecu te djecu s poteškoćama u razvoju. Radi se o inovativnoj metodi koja se ne temelji na sluhu i tonalizaciji, već na osjetu dodira i vibracija, a bazira se na volonterskom radu profesorice Renate. Violinmusic4all jedinstven je projekt koji otvara vrata čarobnog svijeta glazbe djeci i mladima s oštećenjem sluha, razvojnim i zdravstvenim poteškoćama.

rogram su vodili voditelji Petar Pereža i Tanja Maleš. U prepunoj crkvi svoje oduševljenje nisu mogli sakriti i brojni uvaženi gosti: prvi tajnik, zamjenik šefa misije i privremeni otpravnik poslova Veleposlanstva Republike Türkiye gospodin Ertan Yılmaz, savjetnik za sigurnost i unutarnje poslove Veleposlanstva Republike Türkiye gospodin Irfan Cirit, TIKA Zagreb gospođa Sedef Bulut, iz Slovenska ambasade gospodin Gregor Štajer, ravnatelj Zagrebačke filharmonije Filip Fak, iz Brazilske ambasade gospodin Gustavo Barbosa, ministar savjetnik za kulturni sektor, doktorica znanosti dr. sc. Mirna Sabljar, koordinatorica za studente s invaliditetom i umjetnička voditeljica Koncertnog ciklusa "Crveno" Sandra Karabatić, Predsjednica Udruge Jedra - Udruga za pomoć oboljelima od raka pluća, te izaslanik zagrebačkog nadbiskupa Dražena Kutleše monsinjor Zvonimir Sekelj.

Ovaj događaj još je jednom dokazao da glazba ne poznaje granice. Najveće oduševljenje vidjelo se na licima polaznika projekta, djece koja su marljivo vježbala kako bi pokazala ono najbolje od sebe.

Tekst: Marina Furjan, župna medijska suradnica
Fotografije: Inga Palić Vrbanec