Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Slavljena misa zadušnica na prvu godišnjicu smrti biskupa Valentina Pozaića

Na prvu godišnjicu smrti zagrebačkog pomoćnog biskupa u miru mons. Valentina Pozaića, u srijedu 15. svibnja 2024. godine, misu zadušnicu za pokojnog biskupa predvodio je generalni vikar i moderator Nadbiskupskog duhovnog stola mons. Tomislav Subotičanec u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca.

U uvodu u misno slavlje mons. Subotičanec pozdravio je sve okupljene i kazao da "dok preporučujemo u molitvi njegovu dušu blagoj i milosrdnoj Očevoj ljubavi, zahvaljujemo, također, na daru njegova života. U 78-godišnjem ovozemaljskom hodu Gospodin ga je blagoslovio kroz punih 50 godina svećeništva, od kojih 19 godina biskupskim služenjem njegovu stadu. Uz predano življenje svećeničkog i redovničkog poslanja, prisjećamo se i bogatog znanstvenog doprinosa, osobito plodnoga poslanja na području bioetike i moralne teologije, kao i velikog doprinosa u pastoralnom radu središnjih nadbiskupijskih tijela."

Dodao je i kako je biskup Pozaić poseban obol dao "odgojnoj formaciji novih redovničkih i svećeničkih zvanja te duhovnoj izgradnji pojedinaca i zajednica, a napose Hrvatskog katoličkog liječničkog društva čiji je duhovni asistent bio od 1991. godine, kao i duhovni savjetnik Europske udruge katoličkih liječnika od 1996. godine."

Mons. Subotičanec istaknuo je kako je revno služenje biskupa Pozaića okrunjeno njegovim biskupskim geslom "Život biraj!", gdje je vidljiva njegova "predanost koja uvijek i u svemu hrabro prihvaća Božju volju i opredjeljuje se za Božje planove, težeći postignuću veće slave Božje."

Misa zadušnica slavljena je na inicijativu Hrvatskog katoličkog liječničkog društva, čiji je biskup Pozaić bio osnivač i prvi duhovni asistent. Predsjednik HKLD-a izv. prof. dr. sc. Rok Čivljak na kraju misnoga slavlja zahvalio je svima dolasku i kazao kako je biskup Pozaić "bio ne samo prvi duhovnik i osnivač našega društva nego i učitelj koji nas je podučavao kakav treba biti katolički liječnik, kako se postaje dobar katolički liječnik, kako se ostaje katolički liječnik. Uz to, bio nam je i poput oca. On je sve nas doživljavao kao svoju djecu i zato smo ga kao patera Pozaića, kao oca biskupa uistinu svi doživljavali ocem."

Na misnom slavlju koncelebrirali su kanonici Prvostolnog kaptola zagrebačkog mons. Stjepan Večković i mons. Zlatko Koren, profesor na KBF-u mons. Stjepan Baloban, rektor, odgojitelji i duhovnici Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa preč. Željko Faltak, vlč. Josip Đurin, vlč. Toni Potrebić, vlč. Ivan Grbešić i vlč. Anto Pavlović te oci isusovci p. Marko Matić, p. Mato Antunović i p. Siniša Štambuk. Misu su pjesmom uzveličali bogoslovi Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije