Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Obilježen Dan Sveučilišnog odjela za psihologiju

U ponedjeljak 13. svibnja 2024., slaveći svog nebeskog zaštitnika sv. Leopolda Mandića, obilježen je Dan Sveučilišnog odjela za psihologiju.

Sveto misno slavlje predvodio je sveučilišni kapelan vlč. Branimir Jagodić u koncelebraciji s rektorom Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željkom Tanjićem, generalnim tajnikom HBK. doc. dr. sc. Krunoslavom Novakom, doc. dr. sc. Josipom Bošnjakovićem, doc. dr. sc. Odilonom Singboom i fra Stipom Marčinkom. Sveučilišni kapelan u svojoj je propovijedi istaknuo kako polazišna definicija psihologije kao govoru o duši čovjeka, podsjeća na potrebu cjelovitog pogleda na osobu koju imamo pred sobom. Iako je ovakva definicija psihologije odbačena jer se dušu ne može mjeriti i teško ju je definirati, podsjeća nas na ono bitno u susretu s čovjekom - a to je da u psihološkom radu i istraživanju pred sobom nemamo samo zbir problema određene osobe, skup njenih emocionalnih nesređenosti ili pak klijenta kojeg se čim prije valja riješiti, već život darovan od Boga koji je u sebi istovremeno jednako kompleksan i predivan. Nastavljajući svoju propovijed vlč. Jagodić skrenuo je pažnju na opasnost zasićenja i iscrpljenosti onih koji se u svome radu susreću s ljudima kao i na važnost toga da svoje zvanje i poslanje ne "odrađujemo" nego doista živimo. Oslanjajući se na prethodnu misao, okupljenima je pružen primjer svetog Leopolda Bogdana Mandića koji je bio neumoran u svome djelovanju.

Proslava je nastavljena svečanim akademskim činom u Velikoj dvorani. Okupljenim profesorima i studentima obratio se rektor Tanjić, čestitavši Dan Sveučilišnog odjela za psihologiju zahvalio je za sva postignuća studenata, nastavnika i djelatnika ovog Odjela koji spada među najveće na našem Sveučilištu i koji pobuđuje najveći interes za studiranje. Rektor Tanjić istaknuo je kako je danas u vremenu individualizma zajedništvo osobito važno. „Nijedno sveučilište, a prije svega katoličko, ne može živjeti, ako se barem ne pokuša oblikovati kao zajednica. Zajednica ne znači da je sve idealno i dobro. No, zajednica se treba prepoznati po tome, da uz posebno osobne napore koje čini svatko od nas, nastoji imati zajedničke ciljeve i graditi zajednički put. Tome i svjedoči konferencija Partnerstva katoličkih sveučilišta koja se ovih dana održala na našem Sveučilištu ovih dana. Sveučilišta iz Srednje i Istočne Europe, članovi Partnerstva, različita su, ali imaju isti cilj: pružiti si međusobnu podršku, promicati katolički identitet, biti jedni uz druge.“ Tanjić je nastavio kako je važno biti svjestan da imamo određenu društvenu odgovornost kao Sveučilište: „Trebamo biti u zajednici i trebamo dati nešto od sebe zajednici. Ako nećemo biti sposobni dati nešto zajednici, što možemo očekivati u teškim trenutcima i u poteškoćama: tko će stati iza nas? Ovom vi, psiholozi, svjedočite svaki dan u svojoj praksi, u susretu sa studentima, na projektima, na različite načine. Zato mi je drago da smo se danas okupili i pozivam vas da budete veleposlanici duha našeg Sveučilišta predanosti zajednici u kojoj radite, studirate i živite.“ Na kraju svog govor rektor je zahvalio docentu Glavašu na vođenju Odjela te pozvao sve okupljene da se ugledaju u primjer svog nebeskog zaštitnika sv. Leopolda Mandića.

Pročelnik Sveučilišnog odjela za psihologiju doc. dr. sc. Dragan Glavaš zahvalio je studentima i profesorima na predanom radu u prethodnoj akademskoj godini istaknuvši njihova postignuća na različitim poljima. Osim što se ističu izvrsnošću u studiju, studenti psihologije izrazito su aktivni članovi svih sveučilišnih aktivnosti, u zboru, kao volonteri, u sportovima, klubu studenata psihologije, u predstavljanju našeg Sveučilišta te sudjeluju u različitim znanstveno stručnim i drugim aktivnostima kao što su konferencije (izlaganja na konferencijama), Tjedan psihologije, Tjedan mozga, MUZZA i sl. Profesori na Sveučilišnom odjelu za psihologiju tijekom prethodne akademske godine napredovali su zvanjima, sudjeluju i vode znanstvene projekte, sudjeluju u raznim istraživačkim timovima, aktivni su u području mobilnosti te su održali veliki broj znanstvenih radova te brojna izlaganja na znanstvenim i stručnim međunarodnim i domaćim konferencijama.

Na svečanosti predana su i priznanja za najbolji akademski uspjeh ostvaren u akademskoj godini 2022./2023., a primili su ih sljedeće studentice:
  • Stella Lukač, za I. godinu sveučilišnog prijediplomskog studija Psihologija, s težinskim prosjekom ocjena 5,000,
  • Lara Rako, za II. godinu sveučilišnog prijediplomskog studija Psihologija, s težinskim prosjekom ocjena 4,817,
  • Monika Knežević Dijanović, za III. godinu sveučilišnog prijediplomskog studija Psihologija, s težinskim prosjekom ocjena 4,767,
  • Katarina Užarević, za I. godinu sveučilišnog diplomskog studija Psihologija, s težinskim prosjekom ocjena 5,000,
  • Lara Fiolić, za II. godinu sveučilišnog diplomskog studija Psihologija, s težinskim prosjekom ocjena 5,000,
  • Mila Tavić, za II. godinu sveučilišnog diplomskog studija Psihologija, s težinskim prosjekom ocjena 5,000.
 
Priznanje za najbolji diplomski rad obranjen u akademskoj godini 2022./2023. dodijeljen je Patriku Gruboru. Kolega Grubor svoj diplomski rad „Uloga anksioznosti, mentalne čvrstoće, imaginacije i ciljne orijentacije u psihološkom suočavanju sportaša“ izradio pod mentorstvom docenta doktora Dragana Glavaša. Tema diplomskog rada je značajna i relevantna za sportaše, a sâm rad obilježavaju izvrsno jezično izražavanje, jasnoća strukture napisanog teksta i korištenje suvremene literature. Rezultati rada pridonose boljem razumijevanju psihološkog suočavanja i njegovih prediktora kod sportaša.

Priznanje za izniman izvannastavni angažman u cilju promicanja Sveučilišnog odjela za psihologiju i struke ostvaren u akademskoj godini 2022./2023. primili su Dominik Iveković, Emma Konjević i Kristijan Pilčik, voditelji timova Kluba studenata psihologije Hexis.

Isto priznanje primile su i studentice Marija Galić, bivša predsjednica Kuba studenata psihologije Hexis, i Karla Gale, bivša tajnica Kluba studenata psihologije Hexis.

Na kraju svečanosti podijeljene su zahvalnice studentima volonterima 4. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa Sveučilišnog odjela za psihologiju.

Proslavu je skladnim pjevanjem uveličao Sveučilišni pjevački zbor Chorus unicath, a program je moderirala studentica Hana Iličković.

Hrvatsko katoličko sveučilište