Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

U Krašiću predstavljena knjiga „Blaženikove sestre“

U župnoj crkvi Presvetoga Trojstva u Krašiću, na Majčin dan, 12. svibnja predstavljena je knjiga s. M. Manete Mijoč „Blaženikove sestre“.
 
U programu predstavljanja knjige, uz autoricu, s. M. Manetu Mijoč, sudjelovali su povjesničarka dr. sc. Agneza Szabo i generalni postulator za kauze beatifikacije i kanonizacije Zagrebačke nadbiskupije mons. Juraj Batelja.

Autorica knjige s. M. Maneta Mijoč poručila je kako je knjiga izišla kao znak zahvalnosti milosrdnom Bogu za kardinalov sveti život i 85 godina nazočnosti sestara Služavki Malog Isusa u Krašiću. U knjizi su predočene sličnosti između prvog vrhbosanskog nadbiskupa Josipa Stadlera i zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca koji je pozvao sestre u Krašić. Sestra Maneta je naglasila kako je za sestre koje su služile u Krašiću za vrijeme sužanjstva nadbiskup bio sveti Božji čovjek te su bile spremne izložiti i vlastiti život.

Dr. sc. Szabo govorila je o prilikama i izazovima u kojima su živjeli blaženi Alojzije Stepinac i sluga Božji Josip Stadler te kako su obojica prepoznavala znakove svoga vremena i odgovorila na Božji poziv. "U knjizi se zrcali i duhovnost ova dva velikana, na poseban način štovanje Presvetog Srca Isusova te djelotvorna ljubav prema bližnjima", istaknula je dr. sc. Szabo.

Mons. Batelja kazao je kako je knjiga koja se predstavlja svojevrsni povijesni priručnik za župu i općinu Krašić podsjetivši nazočne kako se istina ne može sakriti. „Predočene činjenice omogućuju da se sve ono što je žrtvom, molitvom i ljubavlju prema Bogu u Krašiću stvoreno u 20. stoljeću ugradi u napredovanje i oblikovanje novih naraštaja vjernosti Bogu i hrvatskom narodu u budućnosti. Kao promicatelj postupka za proglašenje blaženim i svetim kardinala Alojzija Stepinca radostan sam što i ova knjiga potvrđuje snažan ljudski karakter nadbiskupa i kardinala Stepinca, njegov život i djelo, molitvenu predanost, ljubav prema siromasima i prema progoniteljima Crkve, obzirnost i susretljivost prema sestrama i župniku Vranekoviću“, naglasio je mons. Batelja.

Pozdrav svim sudionicima predstavljanja uputio je župnik Župe Presvetog Trojstva vlč. Ivan Vučak. Na predstavljanju su bili varaždinski biskup u miru Josip Mrzljak, vojni ordinarij u miru Juraj Jezerinac, upravitelj Nacionalnog svetišta svetog Josipa mons. Antun Sente, ml. te načelnik općine Krašić Josip Petković Fajnik. Nazočna je bila i vrhovna glavarica Družbe s. Marija Banić, sestre savjetnice iz vrhovne uprave Družbe s. M. Mirjam Dedić, s. M. Vedrana Krstičević i s. M. Anđelina Perić te sestre Zagrebačke provincije predvođene provincijskom glavaricom s. M. Emanuelom Pečnik. Zbor sestara Služavki Malog Isusa Zagrebačke provincije pod ravnanjem s. M. Tihane Strancarić animirao je predstavljanje knjige i svečano euharistijsko slavlje.

Po završetku predstavljanja knjige uslijedilo je svečano misno slavlje s nakanom za sve žive i pokojne sestre Služavke Malog Isusa koje su djelovale u Župi Krašić, napose za one koje su služile i živjele u blizini blaženog Alojzija Stepinca. U propovijedi biskup Mrzljak podsjetio je okupljene kako u početcima Crkve vjera nije rasla bez poteškoća i na njeno postupno rađanje među Isusovim učenicima, naglasivši kako je važno biti svjedok uskrsnuća, svjedok svega što je Isus govorio i činio. Pojasnio je važnost postavljanja pravih temelja vjere te kako „blaženoga Alojzija Stepinca koji je u suživotu sa župnikom Vranekovićem i sestrama Služavkama Malog Isusa i župljanima možemo promatrati kao istinskog svjedoka vjere.“ Osvrnuvši se na djelovanje sestara Služavki Malog Isusa u Krašiću posvjedočio je kako su one bile svjedokinje po onome što su činile za samog blaženog Stepinca i sve druge članove župne zajednice. U propovijedi biskup je skrenuo pozornost na proslavu Majčinog dana te kako tu majčinsku ljubav, osim na majke možemo proširiti i na sve redovnice koje žive majčinsku karizmu koja je itekako potrebna u ovom vremenu.

Po završetku misnog slavlja uslijedila je zahvala provincijske glavarice s. M. Emanuele Pečnik. Sestra Emanuela istaknula je kako se predstavljanjem knjige „Blaženikove sestre“ ispunila dugogodišnja čežnja sestara da svjetlost dana ugleda knjiga o Stepinčevim sestrama, o sestrama Služavkama Malog Isusa koje su imale dar živjeti sa svecem te posluživati sveca u duhu karizme Družbe. Zahvalila je s. M. Maneti Mijoč „na velikom trudu i volji koje je uložila kako bi ovo značajno djelo za Crkvu u Hrvata i Družbu sestara Služavki Malog Isusa bilo objavljeno.“ „Nama današnjem naraštaju dragocjena je ova sveta baština, svjesni smo da nas duboko obavezuje. Puno puta nismo dorasle svetosti kojoj danas svjedočimo. Herojsko vrijeme žive herojske duše, a herojske duše postaju samo duše pune Boga, kako smo danas više puta čuli kako nam je zapisao tadašnji zagrebački nadbiskup Franjo Kuharić“, istaknula je s. M. Emanuela Pečnik.

Župa Krašić