Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Proslavljena župna svetkovina sv. Leopolda Mandića u Dubravi

Vjernici u zagrebačkoj Gornjoj Dubravi proslavili su u nedjelju 12. svibnja 2024., župnu svetkovinu sv. Leopolda Bogdana Mandića, a središnje euharistijsko slavlje predvodio je željezanski biskup Egidije Živković.
 
Uvodeći u misno slavlje, biskup Živković poželio je sretan i blagoslovljen dan svim majkama, poželjevši njima i njihovim obiteljima obilje Božjega blagoslova.

U svojoj se homiliji više puta osvrtao na pitanje vrijednosti ljudskoga života, dostojanstva majčinstva, roditeljstva i odgoja u vjeri. Posebno je pritom naglasio važnost zajedništva i kulture prihvaćanja, a ne podmetanja i dezinformiranja kao što se to često može primijetiti u nekim medijima.
Biskup Egidije Živković zahvalio je franjevcima kapucinima koji su pozvali i biskupijski zbor Pax et Bonum sa 120 pjevača kako bi se proslavilo tako “malen”, a veliki svetac kao što je to sv. Leopold Bogdan Mandić. Spomenuti zbor Gradišćanskih Hrvata je iz udruge “Hrvat sam”, a udruga je registrirana i u Hrvatskoj.

„Radujem se što nas je okupio i zbližio sv. Leopold, Hrvat koji je živio kako u mladosti tako i u starosti izvan stare domovine Hrvatske, kao i mi Gradišćanski Hrvati. Ni mi, poput njega nismo zaboravili našu majku domovinu, hrvatsku kulturu i materinsku riječ”, rekao je biskup Živković te nagovijestio važne teme o kojima će govoriti u svojoj propovijedi.

„Razmišljao sam što bih vam danas stavio na srce, a što bih vam usadio u dušu kao spomen na današnji blagdan. Najveće vrjednote koje možemo nasljedovati od sv. Leopolda jesu velike i pobožne obitelji u današnjem svijetu. Drugo, značenje ispovjedi prožete Božjim milosrđem, a treća jest značenje zajedništva kršćanskih naroda u današnjem svijetu podjela. Ove teme su uvijek aktualne”.

U nastavku je biskup Egidije Živković rekao da narod koji ne rađa sigurno izumire. Braćo, umrijet ćemo ako ne rađamo. Zanimljivo, prije su obitelji bile siromašne i nisu imale pomoć od države, a danas države Europe pomažu obitelj, a ipak se ne rađaju djeca. Bojimo li se djece i obveza prema budućim generacijama mladih? Europa izumire, u njoj je sve manje života, a istovremeno donosi loše zakone protiv života. U ime čudne ljudske slobode donosi zakone smrti, eutanazije i pobačaja. Zato je obitelj Mandić sa puno djece poput male crkvene zajednice sa dvanaest apostola u kojoj je uvijek Krist bio u središtu života. Njegovi nam roditelji i danas poručuju da ako imamo jaku vjeru i ako pred lice svoje stavljamo djecu kao vrijednost života onda se ne treba bojati rađanja djece. Ako imamo jaku vjere neće nam se nijedno dijete oteti iz ruku odgoja”, rekao je biskup Živković te podsjetio da je otac sv. Leopolda svakodnevno s njim išao u crkvu na misu te ga je oslobodilo svih kompleksa radi svojega niskoga rasta.

Na koncu homilije okupljenim vjernicima je poručio i stavio na srce da ljube obitelj i rađaju djecu, ne zapostavljaju sakrament ispovijed koji duši vraćaju čistoću i mir. Ljubiti čovjeka pokraj sebe, koga ti je Bog postavio bez obzira što je i tko je.

Homiliju je završio pjesmom: “Tebi slavu pjevamo, našeg roda sinu, koji krasiš svetošću milu domovinu. Leopolde sveti, štiti nas Hrvate, neka tvoje molitve sve nas vazda prate”.

Svetkovini je prethodila devetodnevna priprema od petka 3. svibnja koju su predvodili fra Ivan Matić, vlč. Dražen Radigović i fra Peter Vrabec.

Dario Zürchauer