Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Studentima komunikologije HKS-a na raspolaganju suvremeni televizijski studio

Povodom obilježavanja Dana sveučilišnog Odjela za komunikologiju, u četvrtak 11. travnja 2024. na Hrvatskom katoličkom sveučilištu blagoslovljen je suvremeno uređen televizijski studio.
 
Televizijski studio blagoslovio je i svečano otvorio dr. sc. Mladen Horvat, župnik Župe Naše Gospe Kraljice Hrvata u kanadskom Torontu. Vlč. Horvat je zajedno sa svojim župljanima posljednjih deset godina u stalnom kontaktu s HKS-om te su tijekom godina prikupljani dobrovoljni prilozi župljana za potrebe sveučilišta.

Najveći dio sredstava uložen je u opremanje radijskog studija, koji je blagoslovljen i stavljen studentima na raspolaganje u svibnju 2022. godine te televizijskog studija. Ukupna vrijednost dosadašnjih donacija iznosi 320 tisuća eura. Tim financijskim sredstvima opremljene su četiri montaže, radijska i televizijska režija, radijski i televizijski studio, a kupljena je i druga audio i vizualna oprema poput digitalnih diktafona, fotoaparata i četiri televizijske kamere, pokretnog audio-pulta i daljinski upravljive kamere pomoću kojih se mogu realizirati izravni prijenosi. U tijeku izgradnje i opremanja televizijskog studija sudjelovale su tvrtke Sollicitudo d. o. o., AVC d. o. o., a tehničku i stručnu pomoć u osposobljavanja televizijskog studija dao je voditelj tehnike na Hrvatskom katoličkom radiju Mihovil Varenica. Cijeli projekt koordinirao je zamjenik pročelnika Sveučilišnog odjela za komunikologiju doc. dr. Anto Mikić.

„Naš televizijski studio, kao i radijski studio, dio je cjelokupnog napora naše akademske zajednice da našim studentima komunikologije omogućimo kvalitetne uvjete za studiranje uz uporabu vrhunske opreme uvjeta kako bi svoja znanja iz teorije na najbolji način mogli povezati i pretočili u vještine koje su im neophodne za njihov budući poziv. Vjerujemo da će radijski i televizijski studio biti također jedna od prednosti našeg Sveučilišta za odabir studija budućih studenata. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u izgradnji i opremanju televizijskog i radijskog studija, posebice dr. sc. Mladenu Horvatu i župljanima u Župi Naše Gospe Kraljice Hrvata iz Toronta koji su prepoznali važnost ovog projekta“, istaknuo je rektor HKS-a prof. dr. Željko Tanjić.

Dr. sc. Horvat rekao je da je važno da se mladi razvijaju u skladu sa zahtjevima modernog svijeta. „Tako su i studenti na Hrvatskom katoličkom sveučilištu vrijedni svakog ulaganja jer su oni budućnost. Važno je ulaganje u infrastrukturu, u zgrade i u opremu, ali važnije je ulagati u ljude koji će biti sposobni jednog dana preuzeti institucije u našoj domovini Hrvatskoj. Smatramo da su radijski i televizijski studio važni da bi studenti stekli potrebna znanja i da bi se jednog dana mogli uključiti u medijski prostor našeg društva.“

Suradnja u opremanju radijskog i televizijskog studija nije jedini način potpore koju pružaju dr. sc. Mladen Horvat i njegovi župljani HKS-u, nego se ona očituje na različite načine. Svećenici koji rade na sveučilištu često dolaze u ispomoć u Župu Naše Gospe Kraljice Hrvata, predvode slavlja i drže edukacije. Profesori sa Sveučilišta također dolaze u župu, održavaju predavanja i sudjeluju na tribinama.

Također, župljani Župe Naše Gospe Kraljice Hrvata su ove godine po deseti put bili glavni sponzor fotografskog natječaja za studente. Tema ovogodišnjeg natječaja su ljepote i ranjivost prirode.

HKS