Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Napreduju radovi na obnovi isusovačke rezidencije i bazilike Presvetog Srca Isusova

Ministarstvo kulture i medija priopćilo je da su u srijedu 10. travnja 2024., povodom skorog završetka konstrukcijske obnove, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek obišli samostanski kompleks Družbe Isusove u Palmotićevoj ulici u Zagrebu.

Priopćenje ministarstva prenosimo u cijelosti:

„Kompleks bazilike Presvetog Srca Isusova s rezidencijom Družbe Isusove u Palmotićevoj ulici obnavlja se putem Ministarstva kulture i medija, a zahtjevne radove obnove, predsjedniku Vlade i ministrici predstavili su pater Damir Kočiš i arhitekt Nenad Bach. Istaknuli su da se predviđa skori završetak konstrukcijske obnove krajem kolovoza 2024. Naglasili su da je u okviru sredstava Fonda solidarnosti Europske unije za izradu projektne dokumentacije i provedba mjera zaštite bio ugovoren iznos od 16 475 048 eura i 11 centa, no bilo je potrebno s 507 423 eura i 70 centa iz Državnog proračuna financirati dio usko specijaliziranih završnih radova kao što je restauriranje pročelja što nije bilo prihvatljivo iz FSEU-a, a bilo ih je nužno izvesti tijekom konstrukcijske obnove, s obzirom na postavljene radne skele za njihovo izvođenje.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković podsjetio je da su na području zagrebačkog i petrinjskog potresa oštećene brojne sakralne i druge zgrade u vlasništvu vjerskih zajednica, koje se obnavljaju sredstvima Fonda solidarnosti i nacionalnim sredstvima.

Za ukupno 137 zgrada i kompleksa osigurano je dosad oko 400 milijuna eura. Veći dio projekata je završen, a radovi konstrukcijske obnove još su uvijek u tijeku na 65 zgrada, jer je riječ o kompleksnim zgradama i sklopovima zgrada na kojim je nastala značajna šteta na konstrukciji.

Zbog složenosti i opsega oštećenja, ali i vrijednih spomeničkih elemenata, obnova je zahtjevna i dugotrajna kao što je to uz kompleks bazilike Srca Isusova s rezidencijom Družbe Isusove u Palmotićevoj, prije svega katedrala Uznesenja Marijina u Zagrebu, zatim crkva sv. Franje Asiškog s franjevačkim samostanom na Kaptolu, crkva sv. Katarine Aleksandrijske u Zagrebu, crkva Uznesenja Blažene Djevice i samostan u Remetama i crkva Svetog Preobraženja u Zagrebu, a posebno katedrala Svetoga Križa u Sisku i crkva sv. Marije Magdalene u Selima kod Siska, crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Gori kod Petrinje, crkva Presvetog Trojstva s franjevačkim samostanom u Karlovcu i crkva Uznesenja u Tuhelju.

Podsjećamo, samo na užem području Grada Zagreba, Vlada putem Ministarstva kulture i medija obnavlja 39 sakralnih zgrada i zgrada vjerskih zajednica u ukupno ugovorenom iznosu 199 921 186 eura i 1 cent. Putem Ministarstva kulture i medija u Zagrebu, Sisačko-moslavačkoj i šest susjednih županija obnavlja se ukupno više od 400 zgrada, uključujući ustanove u kulturi, zgrade državne imovine, sve kulturne ustanove i urede Grada Zagreba kao i zgrade HAZU-a.“

IKA/Foto: Ministarstvo kulture i medija