Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Papin Angelus na Cvjetnicu

PAPA FRANJO
ANGELUS
Trg Sv. Petra u Vatikanu
Cvjetnica, 24. ožujka 2024.
 
Draga braćo i sestre, izražavam svoju blizinu zajednici San Josè de Apartado, u Kolumbiji, gdje su prije nekoliko dana ubijeni jedna mlada žena i jedan mladić. Ta zajednica je 2018. nagrađena kao primjer za zalaganje za solidarnu ekonomiju, mir i ljudska prava.

I jamčim svoju molitvu za žrtve kukavičkog terorističkog napada izvršenog preksinoć u Moskvi. Neka ih Gospodin primi u svoj mir i utješi njihove obitelji. Neka On obrati srca svih onih koji planiranju, organiziraju i provode ta neljudska djela, koja su uvreda Bogu, koji je zapovjedio: „Ne ubij“ (Izl 20, 13).

Pozdravljam sve vas, vjernike Rima i hodočasnike iz raznih zemalja. Posebno pozdravljam izaslanstvo grada Sanrema, koji je i ove godine, vjerno četiri stoljeća dugoj tradiciji, darovao pleteno palmino lišće za ovo slavlje. Hvala ti, Sanremo! Gospodin vas blagoslovio.

Draga braćo i sestre, Isus je ušao u Jeruzalem kao ponizan i miroljubiv Kralj: otvorimo mu svoja srca! Samo nas On može osloboditi od neprijateljstva, mržnje, nasilja, jer On je milost i oproštenje grijeha. Molimo za svu braću i sestre koji trpe zbog rata; posebno mislim na napaćenu Ukrajinu, u kojoj su mnogi ostali bez struje zbog intenzivnih napada na infrastrukture koji, osim što izazivaju smrt i patnju, donose rizik od još veće humanitarne katastrofe. Ne zaboravimo, molim vas, napaćenu Ukrajinu! I mislimo na Gazu, koja toliko pati, i mnoga druga mjesta pogođena ratom.

A sada se obratimo Djevici Mariji: naučimo od nje kako biti blizu Isusu u danima Velikoga tjedna, kako bismo prispjeli radosti uskrsnuća.