Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Križni put za Vukovar i Škabrnju i sve stradalnike Domovinskog rata

Župe sv. Ivana Pavla II. - Jelkovec i sv. Ivana Krstitelja - Ivanja Reka obilježile su Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje u petak 17. studenoga euharistijskim slavljem i molitvom križnog puta za sve poginule branitelje i sve žrtve Domovinskog rata.


 
Nakon mise koja je prikazana za sve žrtve Domovinskog rata, križni put se molio na otvorenom uz prostor crkve u naseljima Jelkovec i Ivanja Reka. Molitvom križnog puta, paljenjem lampaša, sabranošću i pjesmom župljani su kroz otajstvo Kristova križa i trpljenja u sebi osvješćivali boli hrvatskoga naroda u Domovinskom ratu, ali ujedno i Kristovu sebedarnu ljubav koja liječi rane i ozdravlja. Zajednička pobožnost bila je poticaj župljanima da svatko u krugu svoje obitelji nastavi moliti za domovinu, a posebno za sve one koji su dali svoj život kako bismo mi danas mogli živjeti u miru i slobodi. 

Mjesec studeni, a posebno 18. dan tog mjeseca upisan je u srce hrvatskog naroda kao vrijeme posebnog domovinskog zajedništva, zahvalnosti  i sjećanja na sve žrtve Domovinskog rata, a osobito žrtve Vukovara i Škabrnje. Toga se dana nepregledno mnoštvo ljudi iz svih dijelova Hrvatske slijeva u Vukovar i Škabrnju kako bi u dostojanstvenoj koloni, u šutnji i molitvi odali počast svima onima koji su svoj život ugradili slobodu naše Domovine. 

Vladimir Marčinko