Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Kršteno peto dijete obitelji Sente u Župi svete Jelene Križarice u Zaboku

Mons. Antun Sente, rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa na Dubovcu u Karlovcu krstio je u nedjelju, 28. siječnja u Župi svete Jelene Križarice u Zaboku za vrijeme nedjeljnog euharistijskog slavlja u Osnovnoj školi Ksavera Šandora Gjalskog malenog Tomu, peto dijete u obitelji Anamarije i Dubravka Sente. Uz Tomu roditelji imaju još četvoricu sinova: Lovru, Jana, Marka i Vilima.



Prije početka misnog slavlja sve je srdačno pozdravio domaćin, župnik Branko Risek istaknuvši kako je krštenje petog djeteta veliko svjedočanstvo cijeloj župnoj zajednici, a osobito poticaj mladim obiteljima da nasljedujući primjer obitelji Sente budu otvorene životu i ohrabre se za radost novog života iz Božjih ruku.

Mons. Sente u homiliji je istaknuo da "danas u ovo današnje vrijeme Isus dolazi u svaki grad, mjesto, u svaku kuću i obitelj, u srce svakog čovjeka kojeg pita: Hoćeš li mi otvoriti? Čuli smo da je Isus bio i sinagogi te su u njegovim riječima osjećali sigurnost i autoritet, ne nadmoći i prisile, nego privlačnosti i želje da se pomogne čovjeku u potrebi."



Ova proslava sama je po sebi jedna poruka koju bi trebali čuti svi mladi roditelji da je Bog dao dar rađanja djece. Poruka je to da se ne treba bojati života, da je to ono što Bog želi, da Crkva blagoslivlja djecu i da podupiremo život. Za rast u vjeri svakog djeteta posebno su važni primjeri roditelja, baka i djedova, ali i kumova od kojih djeca dobiju prve spoznaje o Bogu i uče se moliti. Mons. Sente je pozvao sve prisutne je da poštuju  roditelje koji se opredjeljuju za život, da im pomažu duhovno svojom molitvom, a ako je potrebno i na druge načine.



Na kraju svečanog misnog slavlja mons. Sente uputio je roditeljima čestitke zagrebačkog nadbiskupa Dražena Kutleše te predao prigodni dar u ime Zagrebačke nadbiskupije.

Darko Fiket,
župni medijski suradnik