Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Priopćenje s Pedeset i šeste sjednice biskupā Zagrebačke crkvene pokrajine



U Bjelovaru, u Biskupijskome ordinarijatu Bjelovarsko-križevačke biskupije, u srijedu 21. lipnja 2023. održana je 56. sjednica biskupā Zagrebačke crkvene pokrajine. Sjednica je bila posebna po tome što je njome, u službi zagrebačkoga nadbiskupa metropolita, prvi put predsjedao mons. Dražen Kutleša. U radu sjednice sudjelovali su: domaćin mons. Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko-križevački, mons. Vlado Košić, biskup sisački, mons. Bože Radoš, biskup varaždinski, mons. Milan Stipić, vladika križevački, pomoćni zagrebački biskupi: mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski, te mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup u miru i mons. Nikola Kekić, vladika križevački u miru.

Pozdravljajući na početku Nadbiskupa i biskupe biskup Huzjak istaknuo je važnost biskupija u brizi za vjernike, za živu Crkvu, ali i za sve ljude, posebice u suočavanju sa životnim poteškoćama. Povezao je spomendan sv. Alojzija Gonzage s potrebom trajne brige za mlade, pri čemu posebno mjesto ima molitva za duhovna zvanja. Prisutne je ukratko upoznao s ostvarenim radovima i nastojanjima pri obnavljanju crkava i crkvenih zgrada oštećenih u potresima 2020. godine.



Uvodeći u sjednicu nadbiskup Kutleša naglasio je ljepotu ovakvih susreta te u ime svih nazočnih biskupa čestitao imendan biskupu Vjekoslavu. Metropolit Dražen u čestitci je pozornost usmjerio na ljubav prema Bogu i bližnjima koja je resila sv. Alojzija do iznimne predanosti i brižnosti u pomaganju oboljelima od kuge u kojima je gledao Gospodina. Zarazio se vršeći djela milosrđa i umro ispunjen nebeskom radošću.

To je – napomenuo je Nadbiskup – dobro polazište za teme koje su razmatrane na sjednici. Izravno povezana s imenom sv. Alojzija bila je proslava 25. obljetnice proglašenja blaženim kardinala Alojzija Stepinca koja će biti u subotu 30. rujna 2023. u Svetištu Majke Božje Bistričke.

Biskupi Metropolije u svojoj redovitoj skrbi osvrnuli su se na pitanja koja se tiču zajedničkoga pastoralnog djelovanja, kako u vezi sa središnjim ustanovama, tako i glede pojedinih pitanja u životima biskupija i župa.

Raspravljene su i neke od aktualnih tema iz područja susreta i odnosa crkvenoga i općedruštvenoga života.

Nakon sjednice, biskupi su pohodili bjelovarsku katedralu sv. Terezije Avilske, gdje je – u tome obnovljenome prostoru – lijepo zvučala zajednička biskupska molitva i pjesma.