Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Jedanaesti utorak sv. Antunu Padovanskom u Sesvetskim SelimaU Župi sv. Antuna Padovanskoga u Sesvetskim Selima u tijeku je pobožnost „13 utoraka sv. Antunu“. Jedanaestog utorka 23. svibnja misno slavlje predslavio je preč. Ivica Žuljević, predstojnik Nacionalnog ureda pri HBK za katoličke škole, ravnatelj Ustanove za uzdržavanje klera Požeške biskupije i prepošt Stolnog kaptola požeškoga.

Osvrnuvši se na pročitani ulomak Evanđelja preč. Ivica Žuljević naglasio je poticaj na hrabrost koji je Gospodin uputio svojim učenicima. “Isus je na Posljednjoj večeri molio upućujući molitvu Bogu i to za svoje učenike, da ne malakšu. Hrabri budite, u svijetu ima mnogo patnje, ali Isus im kaže: “Ja sam pobijedio svijet! “Zar nije to razlog da budemo ponosni kršćani, Isusovi učenici što imamo takvoga učitelja? Učitelja koji zove sve nas u školu, ali ne onu u kojoj ćemo naučiti slova i čitati ljudske riječi, nego u Njegovu školu u kojoj ćemo naučiti čitati znakove, Njegov govor, a to je ljubav predana na križu. Isus Krist, moj Spasitelj”, rekao je propovjednik.

“Po čemu je sv. Antun zadobio toliku ljubav Božju? Vjerojatno je prepoznao da bez Boga ne može ništa učiniti. Sve bogatstvo i časti ovoga svijeta kratkoga je vijeka i brzo prolazi, a Bog je neprolazan”, naglasio je Žuljević i u nastavku rekao da je život vječni upoznati Isusa Krista i Onoga koji je poslao Isusa Krista – Boga na nebesima”.

“Trebamo znati čitati očima srca. One ljudske riječi mogu biti zlobne, teške i u naša srca mogu unijeti mržnju, zavist, ljubomoru. No, Isus želi suprotno. Da nam putokaz u životu bude Sveto pismo, riječ Božja koja nas može naučiti samo o ljubavi. Isus je pripremao svoje učenike na život poslije Njega. Vidjeli smo iz čitanja da je On govorio i svjedočio učenicima ne samo o lijepome, već ih je pripremao i na mržnju u svijetu, osudu, progone. Prvo je zlo potrebno pobijediti u sebi, da bismo svijetu donosili mir”, istaknuo je preč. Žuljević.

“Danas je svjedočanstvo prisutno na druge načine, možda ne mučeništvo u onom smislu da ćemo doživjeti smrt zbog vjere. Danas se uvijek kao uzor stavlja čovjek. Čovjek koji zamjenjuje Boga. Čovjek odlučuje u što će se danas vjerovati, a u što neće. Čovjek kao da želi zamijeniti Boga”, rekao je propovjednik.

U nastavku je preč. Ivica Žuljević potaknuo okupljene vjernike na hrabrost poput sv. Antuna koji je kao mladić svoje srce poklonio Bogu.

“Želimo se i mi uključiti u mnoštvo Isusovih učenika, nikada se ne umoriti od svjedočenja Njegove riječi. Ne bojati se jer nam je poslao Duha Branitelja, Duha Tješitelja, koji će nam u svako vrijeme dati govoriti. Tako je i sv. Antun odgovorio na Božju ljubav kao mlad čovjek. Uspio je upoznati Boga, za Njega svjedočiti, zauzeti se za nemoćne, puno toga tumačiti i zapisati, okusiti bolest, križ i patnje. Sve je to u tako malo godina osjetio da je i on zadobio život vječni, a da je ostao živjeti ono što je ljudsko, slabo. On je spoznao da se samo za Isusa Krista vrijedi živjeti, samo se Njemu obratiti i za Njega opredijeliti”, zaključio je preč. Žuljević i na kraju.

IKA/FOTO: DARIO ZÜRCHAUER