Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Bazilika sv. Antuna u Zagrebu otvorila virtualnu šetnju


Nakon višemjesečnoga rada Obora za medije Župnog pastoralnog vijeća i Komisije za Baziliku bazilike sv. Antuna, svjetlo je dana ugledala virtualna šetnja ovom zagrebačkom Bazilikom.

Kako nam poručuju zaključci Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije: „Važno je poznavati suvremena komunikacijska sredstva i sve ono na što utječu, osobito glede uvjetovanja mišljenja i ponašanja ljudi, da bi se jasnije vidjele nove crte kulture u kojima Crkva živi. Dobro poznavanje svakoga novog medija i njegovo ispravno korištenje, Crkvi je pomoć za poboljšanje razgovora i za promicanje otvorenosti susreta s drugima...“

Virtualna šetnja omogućuje gledateljima „virtualni“ hod Bazilikom. Pri tome se može vidjeti svaki detalj Bazilike, svetišta, kapelica te Pučku kuhinju. Šetnja je vrlo informativna, a mogu se čuti pjevanje Noneta franjevaca konventualaca te zvuk orgulja.

„Zajednički je to projekt fratara sa Svetog Duha i vjernika laika, stručnjaka u digitalnoj pismenosti, uz sate i sate provedene u arhivu listajući po kronikama te brojna istraživanja koja smo poduzeli.. Sve je to urodilo plodom ove virtualne šetnje. Zahvaljujem od srca svakom bratu i svakom vjerniku koji je sebe ugradio u ovo prekrasno djelo“, istaknuo je župnik i rektor manje bazilike fra Ivan M. Lotar.

„Očito je da je Crkva pozvana u svim okolnostima biti apostolska, biti misijska svojom prisutnošću, svojim izborima, gestama, blizinom. Papa Franjo ju zove 'Crkvom izlaženja'. To je Crkva koja, snagom Duha koji joj je dan i snagom otajstvene naravi, poduzima obnoviteljske korake, ulazeći u sve prostore življenja... radi blizine svakome čovjeku, donoseći Radosnu vijest i očitujući evanđeoske razloge zauzimanja za dobro“, nastavljaju zaključci Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije.

Virtualna je šetnja samo početak digitalne modernizacije i obnove kojom Bazilika svetog Antuna hodočasnicima širom otvara svoja vrata, a šetnju je izradila tvrtka Virtualno 360 na inicijativu gospodina Ivana Ivoša.

U devetnici pred blagdan svetog Antuna bit će i javno predstavljena i otvorena nova, moderna, vrlo informativna i izrazito funkcionalna internetska stranica.

U virtualnu šetnju bazilikom sv. Antuna krenite na poveznici.
 

Bazilika svetog Antuna Padovanskoga, Sveti Duh