Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Molitveni priručnik za Molitvenu osminu za jedinstvo kršćana 2023.

Svjetska molitvena osmina za jedinstvo kršćana održava se od 18. do 25. siječnja pod biblijskim geslom „Učite se dobrim djelima: pravdi težite“ (Iz 1, 12 – 18). Molitveni priručnik na hrvatskom jeziku objavila je Kršćanska sadašnjost, a preveo ga je i priredio dr. o. Jure Zečević, OCD.
 
 
Ovogodišnje geslo je izabralo i molitvene materijale pripremilo Vijeće Crkava Minnesote u Sjedinjenim Američkim Državama.

U predgovoru naslovljenom „Možemo li kao kršćani u većoj mjeri pridonositi da u svijetu bude više jednakosti, pravde i dobrih djela?“ dr. Zečević se osvrće na temu Osmine – sedamnaesti redak prvog poglavlja knjige proroka Izaije koji poručuje: „Učite se dobrim djelima: pravdi težite“ (Iz 1, 17) i pojašnjava da liturgijsko čitanje kod ekumenskog bogoslužja obuhvaća i širi kontekst citiranoga retka, oštru kritiku proroka Izaije kojom on osuđuje bezosjećajno ugnjetavanje siromašnih i na razne načine (po)tlačenih osoba u zajednici od strane vladajućih i bogatih slojeva. „Osobito su dojmljivi Izaijino prozivanje i bespoštedna kritika licemjernih izvanjskih pobožnosti kojima se zapravo prikriva bezosjećajnost za stanje bližnjih i umiruje savjest zbog njihovog ugnjetavanja i ostavljana da žive u uvjetima nedostojnim čovjeka“, tumači dr. Zečević.

U predgovoru navodi da su, s obzirom na društveni kontekst Minnesote i Sjedinjenih Američkih Država, Izaijine biblijske riječi ovogodišnji autori su doveli u izravnu povezanost s ugnjetavanjima i nejednakostima koji su se događali tijekom povijesti i teško opteretili tamošnje žitelje, sežući sve do strukturalnog rasizma, robovlasništva i genocida nad domorodačkim plemenima, a čije posljedice još i danas narušavaju (su)život ljudi i zajednica, dijele i opterećuju društvene odnose.

„Diskriminacija, nejednakost i podjele u čijoj su pozadini rasističke, imperijalne i kolonijalne ideje i ideologije, neredi, oružani sukobi i ratovi poput aktualnog rata u Ukrajini, izazov su kršćanima, njihovim srcima i njihovim Crkvama, i u naše vrijeme, ne samo u Americi nego i diljem svijeta. Stoga se i današnji kršćani u svim kršćanskim Crkvama, kao nasljedovatelji onoga Isusa Krista koji je svoje učenike pozvao da svojom ljubavlju i dobrotom budu ‘sol zemlje i svjetlo svijeta’, pozivaju i po ovogodišnjoj Molitvenoj osmini i dvjema simboličkim radnjama u ekumenskom bogoslužju Osmine na učinkovitije zalaganje i davanje doprinosa za preoblikovanje i oslobađanje ljudskih životnih sredina i međuljudskih odnosa od nepravde, nejednakosti, ugnjetavanja i diskriminacije bilo koje vrste“, poručuje dr. Zečević.
 
PDF Molitvena osmina za jedinstvo kršćana 2023. – knjižica 

IKA