Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

U novome broju Glasa Koncila pročitajte...

slika

Potresna slika molitve majke i djeteta za žrtve nasilja u Norveškoj dominira na naslovnici novoga broja Glasa Koncila od nedjelje 31. srpnja. Novinar Darko Grden u naslovnom tekstu detaljno izvještava o stavu Katoličke Crkve prema tom nemilom događaju, okupljajući u svojim recima izjave sućuti i ohrabrenja, kako pape Benedikta XVI. tako i najviših predstavnika kršćanskih Crkava u Norveškoj.

Križevačka se pak biskupija i čitava grkokatolička vjernička zajednica u Ruskom Krsturu u Vojvodini na pokopu oprostila od svojega pastira u miru, biskupa Slavomira Miklovša. U izvještaju s pokopa stoji da će ga Crkva pamtiti po najrasprostranjenijoj službi u geografskom smislu, a malenome grkokatoličkom vjerničkom stadu za koje je otvarao nove župe, a time i nove pastoralne mogućnosti.

Novinar Grden autor je i velike teme o Katoličkoj Crkvi u Njemačkoj, koja u rujnu dočekuje Svetoga Oca. Riječ je o specifičnoj crkvenoj situaciji koja vrvi sporovima teološke naravi, gdje su se u raspravu o pitanjima celibata i ređenja svećenika, osim teologa, uključili čak i visoki državni dužnosnici. Njemačka biskupska konferencija na takvo je stanje odgovorila jedinstvenim projektom, koji je prikazan u reportažnom prikazu.

Niz "svjetskih tema" u posljednjem srpanjskom broju Glasa Koncila pokriva i intervju s ekonomskom znanstvenicom dr. Marijanom Ivanov koja obrazlaže mogućnosti stabilizacije hrvatskoga monetarnog sustava te daje moguća rješenja za krizu koja je nastala s (nezaustavljivim) rastom vrijednosti švicarskoga franka, valute koja se vezuje za tisuće stambenih kredita hrvatskih građana.

U novom Glasu Koncila dominira i troje sugovornika koji svojim iskustvom i djelovanjem pokrivaju tri važna područja. O poljoprivredi i nekonkurentnom položaju hrvatskih proizvođača govori Nikola Lucić iznoseći svoje poslovno iskustvo. Ostala dva susreta kulturne su naravi. Dr. Jevgenij Paščenko analizira neprocjenjiv doprinos vatikanske diplomacije, pogotovo u kontekstu hrvatsko-ukrajinskih veza. S druge je strane umjetnica Edit Glavurtić, poznata po svojim slikama anđela. Ona donosi svoje iskustvo "komunikacije" s tim čuvarima ljudi, opisujući na koji ju način nadahnjuju u njezinu stvaralaštvu.

Na svojim putovanjima Crkvom u Hrvatskoj reporter Vlado Čutura zaustavio se u Slatinama na otoku Čiovu pokraj Trogira, maloj župi koja, paradoksalno, broji mnoštvo vjernika.

Povod Branimiru Staniću za pisanje tjednog komentara pod naslovom "Prodana nedjelja" odluka je Vlade Republike Hrvatske da se u prijedlogu izmijenjenog Zakona o trgovini trgovcima prepusti reguliranje nedjeljnoga radnog vremena, čime je "Vlada potapšala trgovački stroj poručujući im: Ako trebate još štogod, samo se javite. Pitanje je samo: Što je još preostalo na prodaju?"

Nasuprot hrvatskom modelu upravljanja nedjeljom komentator stavlja model koji u razvijenom svijetu uzima sve više maha. "Napredna ekonomija zna ono pred čime se u Hrvatskoj zatvaraju oči: da potrošeni, iscrpljeni ljudi bez vrednota ne mogu biti ni dobri radnici. Zato se u razvijenom svijetu, baš onom prema kojemu hrlimo, sve više razvija koncept drukčije ekonomije, takozvane 'ekonomije sreće' u čijem su temelju 'odnosna dobra'." (bs, gk)