Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Molimo Boga za poučljivo srce

Papin nagovor uz molitvu Anđeo Gospodnji u nedjelju 24. srpnja 2011.

Draga braćo i sestre!

Danas nam je, u liturgiji, u starozavjetnom čitanju predstavljen lik kralja Salomona, Davidova sina i nasljednika. Predstavljen nam je na početku njegove vladavine, još dok je bio vrlo mlad. Salomon je naslijedio vrlo zahtijevan zadatak i teško breme odgovornosti ležalo je na plećima mladog vladara. On je, kao prvu stvar, prinio Bogu svečanu žrtvu – "tisuću paljenica", kaže Biblija.

Tada mu se Gospodin ukaza u noćnom viđenju i obeća mu da će mu udijeliti ono što bude zatražio u molitvi. I tu se vidi veličina Salomonove duše: on ne moli ni za dug život, ni za bogatstva, niti za uništenje neprijatelja; kaže naprotiv Gospodinu: "Podaj svome sluzi pronicavo srce da može suditi tvom narodu, razlikovati dobro od zla, jer tko bi mogao upravljati tvojim narodom koji je tako velik" (1 Kr 3, 9). I Gospodin ga je uslišao, tako da je Salomon postao slavan u čitavom svijetu po svojoj mudrosti i svojim ispravnim sudovima.

On je dakle zamolio Boga da mu udijeli "pronicavo srce". Što znači taj izraz? Znamo da "srce" u Bibliji ne označava samo dio tijela, već središte osobe, sjedište čovjekovih nauma i njegovih sudova. Mogli bismo reći – savjest. "Pronicavo srce" dakle znači savjest koja zna slušati, koja je osjetljiva na glas istine i zato je kadra razlikovati dobro od zla.

U Salomonovu slučaju, taj je zahtjev motiviran odgovornošću vođenja jednoga naroda, Izraela, naroda kojeg je Bog izabrao da očituje svijetu svoj naum spasenja. Kralj Izraela, zato, mora nastojati uvijek usklađivati svoju volju s Božjom, slušati njegovu riječ kako bi vodio narod putovima Gospodnjim, putovima pravednosti i mira. Ali Salomonov primjer vrijedi za svakog čovjeka. Svaki od nas ima savjest koja ga čini u stanovitom smislu "kraljem", to jest dužan je u sebi odnjegovati veliko ljudsko dostojanstvo da djeluje prema ispravnoj savjesti čineći dobro i izbjegavajući zlo.

Moralna savjest pretpostavlja sposobnost slušati glas istine, biti poučljiv za ono na što upućuje. Osobe pozvane da vladaju imaju naravno još jednu veću odgovornost te zato – kao što uči Salomon – još više trebaju Božju pomoć. Ali svatko treba učiniti svoj dio, u konkretnoj situaciji u kojoj se nalazi. Jedan nam pogrešan mentalitet sugerira da molimo od Boga ono što nam je po volji ili povoljne uvjete; u stvarnosti, prava kvaliteta našega života i društvenog života ovise o ispravnoj savjesti svakog pojedinca, o sposobnosti svakog čovjeka i svih ljudi da prepoznaju dobro, odvajajući ga od zla, i da to dobro strpljivo nastoje provoditi u djelo.

Molimo zato pomoć Djevice Marije, Prijestolja mudrosti. Njezino "srce" je savršeno "poučljivo" Gospodinovoj volji. Premda je ponizna i jednostavna osoba, Marija je kraljica u Božjim očima i kao takvu mi je častimo. Neka Sveta Djevica pomogne također nama da, uz Božju pomoć, odgajamo svoju svijest tako da bude uvijek otvorena istini i osjetljiva na pravednost, da bi služila Božjem kraljevstvu.

Nakon molitve Angelusa

Ponovno nažalost stižu vijesti o smrti i nasilju. Iznova ćutimo duboku bol zbog teških terorističkih napada koji su se u petak dogodili u Norveškoj. Molimo za žrtve, za ranjene i za njihove drage. Svima još jednom upućujem iskreni apel da zauvijek napuste put mržnje i klone se logika zla. Posebno toplo pozdravljam vjernike okupljene u Les Combesu, koji su sudjelovali na misi kojom je predsjedao kardinal Tarcisio Bertone, moj državni tajnik, koji je ondje prisutan unatoč obiteljskoj žalosti koja ga je snašla.

Pozdravljam i zahvaljujem biskupu Aoste, velikom rektoru salezijanaca, kao i civilnim i vojnim vlastima te regije kao i dobročiniteljima koji su pridonijeli obnovi tamošnje rezidencije za goste. Prisjećam se s osobitom ljubavlju vremena provedenog na tome divnom mjestu, koje odiše ljubavlju Boga Stvoritelja i koje je posvećeno prisutnošću blaženog Ivana Pavla II. Mladima i djeci iz župe Blaženog Giorgia Frassatija iz Torina i svim posjetiteljima želim mirno ljeto. (IKA)