Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Obilježena 70. obljetnica posvećenja kapele Corpus Domini

U srijedu 20. srpnja 2011. godine svečanim misnim slavljima obilježena je 70. obljetnica posvećenja kapele Corpus Domini u Zagrebu. Svečano zahvalno misno slavlje predvodio je mons. dr. Juraj Kolarić, predstojnik Ureda za kulturu i crkvena kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije u koncelebraciji s rektorom kapele preč. Pavlom Crnjcem i prof. Žarkom Kraljevićem.

U pozdravu u ime sestara Pohoda Marijina, rektor Pavao Crnjac se osvrnuo na povijest kapele: Prije 70 godina kapelu je posvetio biskup Josip Lach, duhovnik Društva Presvetog Oltarskog Sakramenta. Taj dan svečanost je bila velika jer je Društvo POS nekoliko desetljeća planiralo graditi svoj dom i u njemu kapelu posvećenu euharistijskom Spasitelju. U sagrađenom domu koji je nosio naziv ispisan na zgradi „Dom Božje Providnosti“ bile su smještene djevojke koje su pohađale obrtničke škole, a dopodne u dvorištu je bio oratorij za djevojčice. Dom Božje Providnosti je na taj način bio duhovni centar u ovom dijelu Trešnjevke za koju su tadašnji komunistu imali naziv „crvena Trešnjevka“. Nadbiskup Stepinac je tu glasinu razbio upravo ovom inicijativom duhovnog euharistijskog središta. Istovremeno se gradila crkva sv. Marka Križevčanina koja je bila posvećena nekoliko mjeseci kasnije.

Na dan posvećenja, na svečanoj Večernjoj nazočio je i nadbiskup Alojzije Stepinac, a nakon toga je bila svečana akademija. Kapela Corpus Domini je uređena u stilu kapela tada poznate benediktinske škole sakralne umjetnosti iz Beurona. Naglašavano je posebno da se ona podiže na spomen 1300. obljetnice pokrštavanja Hrvata koja se te godine svečano obilježavala. Unutrašnjost kapele je bila potpuno dovršena sa svim freskama i oltarom. Budući da susjedni stanovnici iz Mošćeničke i Veprinačke ulice, koji su mahom bili prognanici iz Istre, nisu bili u financijskoj mogućnosti za gradnju, kapelu su gradili sponzori, dobrotvori iz grada Zagreba i izvan njega.

Papa Pio XII. poklonio je veliku fresku u svetištu, a freske anđela poklonila je dobrotvorka Zora Vasić, oltar je poklonio kanonik Korenić, urednik Katoličkog lista, sam nadbiskup Stepinac je poklonio pričesnu ogradu, ispovjedaonicu biskup Salis Sewis, medaljone Milka Trnina, poznata operna diva.

Unutrašnjost kapela je bila u svom potpunom sjaju. Sve freske imale su euharistijsku poruku počevši od golemog sunca, simbola euharistije, u svetištu pa do liturgijskih anđela i vitraja na prozorima. Dvije godine kasnije nadbiskup Alojzije Stepinac pozvao je kler i Božji narod posebnom okružnicom na vječnu adoracija pred Presvetim za okončanje drugog svjetskog rata i da Zagreb bude očuvan od razaranja. On je sam osobno na prvi petak l. listopada 1943. započeo vječno klanjanje, nazvano sveudiljno klanjanje.

Zamisao nadbiskupa Alojzija Stepinca vjerno je poslije rata podržavao biskup Josip Lach koji je u teškim poratnim vremenima 1947. zgradu i kapelu Corpus Domini povjerio Sestrama Pohoda Marijina. Vječnu adoraciju podržali su i nasljednici nadbiskupa Stepinca, koji su podupirali samostan sestara Pohoda Marijina i uvijek postavljali rektora kapele. To je učinio kardinal Franjo Šeper, koji je i sam nekoliko godina bio rektor kapele, zatim kardinal Franjo Kuharić i kardinal Josip Bozanić koji je prošle 2010. godine osobno predvodio svetu misu u njoj.

Na spomen ove velike godišnjice obnovljen je cijela zgrada, sada samostan sestara Pohoda Marijina. U kapeli su postavljeni vitraji na prozorima koji su bili slobodni. Vitraje je oslikao akademski slikar Branimir Dorotić sa suradnicima. Njih je svečano blagoslovio mons. Juraj Jezerinac, vojni vikar, na blagdan Tijelova 23. lipnja 2011 godine.

Mons. Kolarić je u svojoj homiliji istaknuo u obilježavanju ove godišnjice važnost zahvalnosti i važnost molitve. Zahvalnosti svima koji su u teškim vremenima izgradili ovaj dom i očuvali ga u njegovu poslanju. Molitva je ona koja u ovom svetištu u tišini i skromnosti otvara sadašnjost i budućnosti. Središnja misao propovijedi bila je euharistija kao izraz zahvale Gospodinu i slavlje njegove nazočnosti u zajednici koju okuplja. Po njoj je Crkva živa u svojim najmanjim sastavnicama u obitelji i u životu pojedinih kršćana. Svečanost ove proslave završila je zahvalnom himnom Tebe Boga hvalimo koju svu svi radosno i gromko pjevali.

(P.C.)

 

IZ POVIJESTI:

Okružnica br. 7674/1943

„ Vječno klanjanje presvetom otajstvu“

„…Preporučujem braći svećenicima iz Zagreba, kad ih put nanese do crkvice Corpus Domini, crkvice Vječnog klanjanja, da se rado svrate u nju i dadu počast Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu. Posebno pak stavljam to isto na srce svima članovima katoličkih organizacija među katoličkim muževima i ženama, mladićima i djevojkama, a i među djecom, da ne bude dana, kad ne bi netko barem od organiziranih katolika došao tamo, da se pokloni svome Bogu.

U ovim danima opće kušnje i nevolje ništa nas drugo ne može spasiti nego molitva. I što se više ruku bude dizalo k nebu i revnije molilo, to više se smijemo nadati blagoslovu s neba. A najviše svakako po molitvi pred Onim, koji je rekao – bez mene ne možete ništa učiniti! Neka euharistijski Spasitelj izlije iz ovog mjesta obilje svetog blagoslova na naš grad Zagreb, čitavu našu nadbiskupiju i čitav naš hrvatski narod!

U Zagrebu, dne 16. kolovoza 1943.

Alojzije, nadbiskup, v.r.

***

 

„Crkva Corpus Domini ima isključivu svrhu u gradu Zagrebu da u njoj preko dana bude izloženo Presveto Otajstvo i da vjernici mogu dolaziti u crkvu i klanjati se prisutnom Euharistijskom Spasitelju, zahvaljivati mu, davati mu zadovoljštinu i moliti njegovo milosrđe za grad Zagreb i za Crkvu u njemu. Stoga ta crkva ne može služiti bilo kojoj privatnoj grupi koja bi u njoj, paralelno sa euharistijskim pobožnostima, vršila kakve druge pobožnosti…»

U Zagrebu, 29. listopada 1996. godine.

Franjo kardinal Kuharić, nadbiskup

***

„Dragi vjernici, osobito vi koji živite na našoj Trešnjevci: Dolazite ovamo! Dolazite s malom djecom! Djeca i te kako osjećaju Božju blizinu. Djeca su otvorena Bogu. Tu je odnos direktan. Zato dovedite djecu nakratko. Ovdje u tišinu pred Bogom ljubavi. Bit će to blagoslov za njih, za vas i za naše obitelji…“

Kardinal Josip Bozanić u Corpus Domini, 5. lipnja 2010.