Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Svečano proslavljen završetak proštenja Majci Božjoj Karmelskoj

U nedjelju 17. srpnja s početkom u 10.30 sati, svečanim euharistijskim slavljem koje je predvodio vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac u zajedništvu sa svećenicima iz Karlovačkog dekanata i Zagreba, obilježen je završetak hodočašća Majci Božjoj Karmelskoj u Župi sv. Franje Ksaverskog.

 

U homiliji misnog slavlja, kojem su prisustvovali vjernici grada Karlovca i hodočasnici iz drugih mjesta, mons. Jezerinac je govoreći o povijesti i nastanku Karmela, spomenuo Sv. Iliju koji se u jednoj biblijskoj zgodi susreo sa istinskim Bogom upravo na brdu Karmelu: "Brdo Karmel je simbol Božje nazočnosti, pa je i nama poruka da bismo se i mi trebali približiti tom brdu, ali ne možemo se popeti bez truda, muke i žrtve. Isto tako teško je biti kršćanin, ali trebamo sve učiniti da to iz dana u dan budemo jer će se sve na kraju isplatiti.".

U homiliji, mons. Jezerinac je spomenuo važnost krunice i zagovor Marije u nedavnom Domovinskom ratu. Naglasio je da blagoslovine i pobožnosti povezuju ljude s Bogom i ljude međusobno i na taj način ih motiviraju za kršćanski život kako bi bili što sličniji Isusu Kristu.

Govoreći o milostima koje Bog daruje čovjeku u sakramentu ispovijedi, mons. Jezerinac je istaknuo da je ispovijed Kristov dar i poseban doživljaj, pomirenje s Bogom i najveće blago koje čovjek današnjice ne smije izgubiti.

Na kraju svoje homilije mons. Jezerinac, kao zaključak, podsjetio je na evanđeosku zgodu pod križem na Kalvariji gdje Isus svoju majku predaje Ivanu za majku, a time i cijelom čovječanstvu, te svojoj majci predaje Ivana kao sina i time svi oni koji prihvaćaju Isusa kao svoga Gospodina imaju utjehu u Isusovoj majci kao svojoj majci.

"Uzeti Isusovu majku za svoju majku - snažna je to poruka za nas Hrvate koji smo Marijanski narod, jer nasljedujući Mariju nećemo zalutati, nećemo se izgubiti i ne moramo se brinuti. Predati se Mariji znači sigurno hoditi k Isusu, po Mariji k Isusu. Svaka pobožnost Mariji nas usmjerava prema Isusu Kristu, da On bude što više ljubljen, čašćen i slavljen" - poručio je mons. Jezerinac.

Na kraju svečanog Misnog slavlja uslijedila zajednička procesija svećenika i vjernika hodočasnika oko oltara Majke Božje Karmelske – Škapularske.

Tekst i foto: Juraj Grabovac