Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Biskup Šaško predvodio misu za Otta von Habsburga

 

Misu zadušnicu za Otta von Habsburga, najstarijega sina posljednjeg austro-ugarskog vladara blaženog Karla IV. predvodio je u subotu 16. srpnja u zagrebačkoj katedrali zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško, istaknuvši kako je život preminulog nadvojvode usko povezan s poviješću hrvatskoga naroda.

„Zahvaljujući Bogu, zahvaljujemo i čovjeku, vjerniku kršćaninu, subratu Ottu što se nije umorio u zauzimanju za pravedna pregnuća hrvatskoga naroda i za slobodu Hrvatske u vremenima i trenucima kada je bila suočena s totalitarističkim, posebno komunističkim ideologijskim težnjama i kada je bila ugrožena srpskim ratnim pohodima na našu Domovinu. Hvala mu za riječ koja se čula kad su drugi šutjeli, hvala mu za sućut, kad su mnogi ostali bešćutni, hvala za raznoliku pomoć i za pažnju koje je očitovao prema slabima, obespravljenima i potlačenima", rekao je biskup Šaško.

U homiliji biskup je kratko podsjetio na gotovo stogodišnji životni put pokojnika „koji pokazuje hod od izvanjskih okolnosti najvišega statusa na zemlji do nastojanja oko ostvarivanja i svjedočenja vrijednosti koje zemlja ne može dati". Iz njegova se života može učiti odnos prema povijesti, novim okolnostima, kao i odgovornost u toj povijesti, rekao je.

Biskup je također istaknuo kako je Otto von Habsburg bio neumoran u zagovaranju hrvatske samostalnosti i suverenosti, spomenuvši i njegov te doprinos članova njegove obitelji u prikupljanju i dostavi humanitarne pomoći. Biskup je također podsjetio kako je on znao da Hrvatska kao zemlja ne pripada ozračju koje opisuje pojam 'Balkan' i da odražava duh Europe. Štoviše, ustvrdio je da je Hrvatska zemlja „kojoj je tijekom stoljeća za mnogo toga Europa morala biti zahvalna".

Otto von Habsburg cijeli je svoj život bio kršćanin, katolik koji je jasno očitovao svoju vjeru, volio i branio svoju Crkvu. U raspravi o potrebi spomena Boga u europskome ustavu rekao je 2007. godine: „Ako ljudska prava, koja su jedna od bitnih sastavnica Europe, žele imati smisao i sadržaj, tada – što je logično – mora postojati Bog. Jer u konačnici ljudsko pravo stoji na misli da čovjek, kao od Boga stvoreno biće, ima svoja prava...

U Europi postoji veliko protivljenje svemu što ima veze s vjerom i kršćanstvom... Tu za kršćane ima još puno posla". Kao istinski Europljanin taj je posao ostavio novim naraštajima. Vremenski raspon od jednog stoljeća života omogućio mu je da vidi puno povijesnih mijena, da u njima doživi bol zbog snage zla, ali i radosti oslobođenja. Susreo se s ljudskom brigom da se osigura ljudski život, a sam je naglašavao da sigurnost čovjeka ovisi samo o Bogu, rekao je biskup Šaško.

Otto von Habsburg pokopan je u subotu 16. srpnja u carsku grobnicu u kapucinskoj crkvi u Beču. Posljednji ispraćaj Otta von Habsburga počeo je misom u bečkoj katedrali Svetoga Stjepana. Misu je predvodio bečki nadbiskup kardinal Christoph Schoenborn kao predstavnik pape Benedikta XVI. uz sudjelovanje biskupa iz bivših krunskih zemalja Austro-ugarske monarhije. (IKA)