Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Papin nagovor uz molitvu Anđeo Gospodnji na svetkovinu Krista Kralja

Papin nagovor uz molitvu Anđeo Gospodnji na svetkovinu Krista Kralja
 
Asti, 20. studenoga 2022.

Na kraju ovog slavlja želim izraziti svoju zahvalnost biskupiji, provinciji i gradu Astiju: hvala vam na toplom gostoprimstvu koje ste mi iskazali! Velika hvala građanskim i vjerskim vlastima također na pripremama koje su omogućile ovaj tako željeni posjet. Htio bih svima reći da a la fame propri piasi’ encuntreve! [Bilo mi je drago susresti vas]; i poželjeti vam ch’a staga bin! [Svako dobro!]

Poseban pozdrav i zagrljaj želim uputiti mladima – hvala vam što ste danas došli u velikom broju! Od prošle se godine Svjetski dan mladih u partikularnim Crkvama slavi upravo na svetkovinu Krista Kralja. Tema, ista kao i za sljedeći Svjetski dan mladih u Lisabonu, na koji vas ponovno pozivam da sudjelujete, glasi „Usta Marija i pohiti“ (Lk 1, 39). Gospa je to učinila kad je bila mlada i govori nam da se tajna mladosti krije upravo u ta dva glagola, ustati i poći. Volim zamišljati Majku Božju koja hita, koja „usta i pohiti“ i mnogo puta kad Gospu molim za nešto kažem: „Požuri, Marijo, riješiti taj problem!“. Ustati i poći: ne stajati nepomično i razmišljati o sebi samima, trateći svoj život na traženje udobnosti ili onoga što je posljednji krik mode, već stremiti k visinama, pokrenuti se s mjesta, oslobodite se svojih strahova i pružiti ruku onima koji su u potrebi. Danas su nam potrebni istinski „transgresivni“ mladi ljudi, nekonformisti, koji nisu robovi mobilnih uređaja, nego poput Marije mijenjaju svijet, donoseći Isusa drugima, brinući se za druge, gradeći bratske zajednice s drugima, ostvarujući snove mira!

Naše vrijeme oskudijeva mirom: proživljavamo oskudicu mira. Sjetimo se mnogih mjesta u svijetu koja su pogođena bičem rata, posebno na izmučenu Ukrajinu. Dajmo si truda i nastavimo moliti za mir! Molimo također za obitelji žrtava teške nesreće koja se proteklih dana dogodila u izbjegličkom logoru u Gazi, u Palestini, u kojoj je među poginulima bilo i više djece. Neka Gospodin primi u nebo one koji su izgubili život i utješi taj narod koji je tako teško kušan višegodišnjim sukobom. A sada zazovimo Kraljicu mira, Gospu, kojoj je posvećena ova prekrasna katedrala. Noj povjeravam vaše obitelji, bolesne i svakoga od vas, s brigama i dobrim nakanama koje nosite u svom srcu.