Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Oratorij "Vjera sv. Barbare" u župi sv. Barbare, Rude

Župa sv. Barbare - Rude bila je u subotu 15. listopada 2022. domaćin drugog oratorija pod naslovom "Vjera sv. Barbare" u organizaciji udruge "U duhu s Kristom". Suorganizatori su Župa sv. Barbare u Rudama i Župa sv. Ivana Krstitelja - Lug Samoborski, a pokrovitelj je bio Grad Samobor.



Na raznim radionicama i rekreaciji sudjelovalo je sedamdesetero djece Samoborsko-okićkog dekanata. U njima su sudionici izrađivali rudarske greblice te anđele iz kukuruzne perušine, a okušali su se i u sadnji pšenice (koja se, kao priprema za Božić, sadi na spomendan sv. Barbare, 4. prosinca). Tijekom oratorija sudionici su posjetili rudnik, igrali društvene igre, plesali i sudjelovali u dramskoj radionici "Upoznaj sv. Barbaru".



U izradi rudarskih greblica sudionicima oratorija pomagala je Silvija Turk iz udruge "Rudarska greblica", a tijekom posjeta rudniku Barbara Mrvoš, prof. hrvatskog jezika, upoznala ih je o povijesti rudnika, ali i sa sv. Barbarom, zaštitnicom rudara.  



Susret je završio misom koju je predvodio domaći župnik vlč. Darko Banfić u koncelebraciji s preč. Ivicom Cikom, dekanom Samoborsko-okićkog dekanata i župnikom župe sv. Anastazije - Samobor. Vlč. Banfić, tumačeći u homiliji život sv. Barbare, potaknuo je djecu i prisutne vjernike na svakodnevnu i ustrajnu molitvu s posebnim poticajem da se ne zaboravi zahvaliti Gospodinu na primljenim dobročinstvima. Pjevanje na misi animirao je zbor mladih pod vodstvom Lovorke Grbac.

Silvija Blažević,
župna medijska suradnica