Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Dan zahvale za primljena dobra u zagrebačkoj Bogosloviji

U četvrtak 23. lipnja 2022. godine svečanom svetom misom u bogoslovnoj kapeli Presvetog Srca Isusova proslavljena je svetkovina rođenja svetog Ivana Krstitelja i zahvala za sva primljena dobročinstva u protekloj formacijskoj godini. Svetu misu predvodio je odgojitelj vlč. Mario Dukić, koji s krajem ove formacijske godine završava svoju službu odgojitelja u Bogosloviji.



U koncelebraciji su bili rektor preč. Željko Faltak, odgojitelj vlč. Josip Đurin te duhovnici vlč. Anto Pavlović i vlč. Ivan Grbešić. Na početku misnog slavlja sve prisutne pozdravio je Rektor i naglasio kako u ovom misnom slavlju zahvaljujemo za sve dobro što smo primili od dobroga Boga, sve lijepo što smo proživjeli u protekloj godini, a posebno za milost ozdravljenja našega brata Alena Zelčića u kojem nam je Bog pokazao posebnu blizinu u trenucima teške borbe s posljedicama Covid – 19 visusa, kao i za sve one medicinske djelatnike koji su svojom stručnošću brinuli o njemu i vodili njegovo liječenje.



U homiliji vlč. Dukić govorio je o primjeru Ivana Krstitelja koji je kao preteča Isusu Kristu bio glas koji viče o svemu onome što je grešno i loše u Izraelu, a kako je to danas zadaća bogoslova i svećenika kao nasljednika Isusa Krista. „Kako ćeš nekoga spasiti ako sam svojim životom ne možeš zadobiti spasenje“, rekao je vlč. Dukić potičući bogoslove na savjesno življenje poziva i nasljedovanje Krista čitavim bićem i životom.

Naglasio je kako možemo u životu Ivana Krstitelja gledati primjer poniznosti i poslušnosti, a napose borbu za istinu pa čak do te mjere da položimo život za istinu. Rekao je kako to često to zvuči ludo i nestvarno da netko izgubi život zbog pravde i istine, ali upravo nas Isus na to poziva da budemo njegovi glasonoše i da sve uložimo kako bismo bili svjedoci istine.



Na kraju misnoga slavlja preč. Faltak zahvalio je vlč. Dukiću za dvije godine služenja u Bogosloviji istaknuvši jednu posebnu crtu njegova služenja, a to je potpuno predanje onima kojima je poslan. To je potkrijepio riječima koje je vlč. Mario izrekao prilikom jednog razgovora odgojitelja: „Mi smo dužni bogoslovima dati sve najbolje jer u današnje vrijeme teško se odazvati na kršćanski poziv, a osobito na poziv u svećeništvo i redovništvo, zato se ja divim svakome bogoslovu koji je skupio hrabrosti i odvažnosti da se odazove Kristu.“





Bogoslovi su mu kao poklon u znak zahvale predali tripitih vitraja iz bogoslovne kapele. Nakon misnog slavlja uslijedilo je druženje i večera u vrtu Bogoslovije koju su pripremili bogoslovi pete godine, a ujedno je to bila i prilika za proslavu imendana duhovnika vlč. Ivana Grbešića. Prigodnu imendansku čestitku uputio je bogoslov Krešimir Bušić, nakon kojega je u ime bogoslova zahvalu za službu odgojitelja vlč. Mariju Dukiću uputio bogoslov Mislav Juraković. Zahvalni govor za proteklo razdoblje formacije u ime bogoslova pete godine održao je bogoslov Domagoj Topić.

Ivan Iviček