Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Kardinal Bozanić uputio izraze sućuti povodom smrti fra Ilije Vrdoljaka


Kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup, uputio je izraze sućuti fra Milanu Krišti, OFM, provincijalu Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, povodom smrti fra Ilije Vrdoljaka, koju donosimo u cijelosti:

"Mnogopoštovani Oče!

Primivši vijest o iznenadnoj smrti mnogopoštovanog fra Ilije Vrdoljaka, ožalošćena srca  izražavam kršćansku sućut Vama, oče Provincijale, svoj redovničkoj subraći naše Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, rodbini, prijateljima i znancima pokojnog fra Ilije. Plemenitu dušu dragog Pokojnika odmah sam u svojim molitvama preporučio dobrom i milosrdnom Bogu.
 
Život fra Ilije nadahnut je evanđeljem po uzoru na sv. Franju Asiškog  i ostvaren služenjem u svećeništvu i redovništvu. Pamtim ga kao redovnika odgovornog, jasnog, dakako i odlučnog kad je to bilo potrebno, ali diskretno prisutnog i susretljivog u vršenju dušobrižničke službe u domovini i inozemstvu te napose službe provincijalnog ministra. Pritisnut bolešću, koja ga je pratila, znao je sebe staviti u drugi plan u vršenju povjerene mu službe. Kao zagrebački nadbiskup zahvaljujem Bogu za njegovo zauzeto vršenje pastoralnih službi u Kozari Boku u Zagrebu, u Klanjcu, a posebno službe župnika i gvardijana u Zagrebu – Siget.
 
Često smo se susretali, posebno tijekom njegovoga mandata provincijalnog ministra, gdje je dolazila do istaknutog izražaja njegova crkvenost u analizi i suočavanjima s raznim pitanjima i problemima. Dakako da su posljedice zagrebačkog potresa, osobito ranjena crkva Sv. Franje Asiškog kao i središnje provincijalne ustanove na Kaptolu, bile poseban križ kojim je bio pritisnut pri kraju obnašanja službe provincijalnog ministra. I u tim je prigodama sve prihvaćao onom vjerničkom realnošću koja je nošena povjerenjem u Boga i kršćanskom odgovornošću da je potrebno u svim prilikama i neprilikama učiniti ono moguće.
 
Dok zahvaljujem za dar svećenika i redovnika fra Ilije Vrdoljaka u kršćanskoj nadi čvrsto vjerujem da se naš život ne zaustavlja u žalosti ovozemnog rastanka. Svoga brata u Kristu fra Iliju predajem Bogu kojemu sve živi te s puno povjerenja ponavljam riječi našega Gospodina: „Valjaš, slugo dobri i vjerni! U malome si bio vjeran, nad mnogim ću te postaviti! Uđi u radost Gospodara svoga“ (Mt 25,23).
 
Sve sudionike sprovoda na Mirogoju blagoslivljam i pozdravljam."