Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Kardinalov uvod u misu na Dan žalosti u Republici Hrvatskoj

  

Kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački
Uvod u misu na Dan žalosti u Republici Hrvatskoj, 2. siječnja 2021. godine
Župna crkva sv. Ivana Krstitelja – Zagreb (Nova Ves)
 
 
Draga braćo i sestre!
U božićnom ozračju sve vas pozdravljam, nazočne ovdje, u crkvi sv. Ivana Krstitelja u zagrebačkoj Novoj Vesi, kao i sve vas koji ste s nama povezani posredstvom radija i televizije. Pozdravljam među nama posebnog izaslanika Predsjednika Vlade Republike Hrvatske, gospodina ministra Gordana Grlića Radmana. Uoči druge nedjelje po Božiću započinjemo slavlje nedjeljne svete mise.

Danas je u Hrvatskoj Dan žalosti u povodu žrtava stradalih u potresu koji je 28., a posebno 29. prosinca 2020. godine pogodio Sisačku biskupiju, osobito područje Petrinje, Siska i Gline. I ovom prigodom očitujem bratsku blizinu i solidarnost sa sisačkim biskupom mons. Vladom Košićem i njemu povjerenim Božjim narodom. Potres je bio toliko jak da je napravio štete i u Zagrebačkoj nadbiskupiji, posebno u Gradu Zagrebu, te na području Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije.

U potresu je poginulo sedam hrvatskih građana: jedna je djevojčica stradala u Petrinji, zatim dugogodišnji orguljaš u Žažini te petero ljudi u Majskim Poljanama kod Gline. Ozlijeđeno je više desetaka ljudi. Dok izražavamo sućut rodbini stradalih, Božjem milosrđu preporučujemo duše poginulih, molimo za sve koji trpe, za sve koji su zadobili rane na duši i tijelu. Zahvalni smo za očinsku blizinu molitve i ohrabrenja što nam ih je uputio Sveti Otac, papa Franjo.

Božić je blagdan Božje blizine i Božjeg zajedništva s nama ljudima. U mukama ogromne tragedije koja je zahvatila dijelove naše domovine, želimo večeras biti duhom blizu svima koji su u tjeskobi i strahu, koji trpe zbog onoga što ovih dana proživljavaju. Boga molimo da podari vječni pokoj poginulima, brz oporavak ranjenima, a svima hrabrost da ojačamo nadu i da se ne predamo malodušju.