Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Homilija kardinala Josipa Bozanića na misi polnoćki

Fotografija: Bernard Čović, GK

KARDINALOV UVOD
 (audio)

KARDINALOVA HOMILIJA (audio)

Homilija kardinala Josipa Bozanića na misi polnoćki
Zagrebačka katedrala
24. prosinca 2020.
 
Radujmo se svi u Gospodinu: Spasitelj se naš rodio.
Danas nam s neba pravi mir siđe.
Draga braćo i sestre!

1. „Dijete nam se rodilo, sin nam je darovan“ (Iz 9, 5), poručuje starozavjetni prorok. 

Gledajući iz daleka budućnost, prorok Izaija naviješta ono što se ima dogoditi i tješi izraelski narod koji je u nevolji i tami iščekivao spasenje. A betlehemskim pastirima, koje slava Gospodnja obasja, anđeo nebeski reče ono što se dogodilo: „Ne bojte se! Evo javljam vam blagovijest, veliku radost za sav narod! Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj – Krist Gospodin“ (Lk 2, 10-11).

Od tog trenutka, od povijesnog rođenja Isusa Krista, Sina Božjeg i Sina Marijinog, Bog se posebno povezao s nama, jer se pojavila milost Božja, spasiteljica svih ljudi da nas otkupi od svakoga bezakonja (usp. Tit 2, 11. 14.). Od tada Bog naš jest Emanuel, što će reći Bog s nama. Bog nije više daleki Bog do čijeg se postojanja, razmatrajući stvoreni svijet i posredstvom savjesti, može doći naporom ljudskoga uma. Bog je ušao u svijet i postao jedan od nas. On nam je blizu, jer je u Isusu prihvatio našu ljudsku narav. On je s nama zauvijek. Krist uskrsli zajamčio je svima nama: „Evo, ja sam s vama u sve dane – do svršetka svijeta“ (Mt 28,20). Ono što je anđeo u betlehemskoj noći rekao pastirima, danas je po Evanđelju naviješteno i nama.

Ta nas vijest ne može ostaviti ravnodušnima. Rođenje Isusovo sve je promijenilo. Tijek ljudske povijesti započinje novi put, jer se Sin Božji, Krist Isus u svetoj betlehemskoj noći zauvijek ugradio u povijest svijeta. Draga sestro, dragi brate, Isus se želi i sada ugraditi u povijest tvoju, moju, našu, da nas spasi. On zove mene, tebe, nas, da mu budemo suradnici. Ako je Radosna vijest došla do mene, do tebe, do nas, tada kao i pastiri trebamo i mi reći: „Hajdemo dakle do Betlehema“ (Lk 2, 15).

2. Draga braćo i sestre, došli smo noćas i mi u Betlehem, u našu zagrebačku prvostolnicu, da misom 'polnoćkom' proslavimo svetkovinu Rođenja Gospodnjega. U duhu se želimo povezati s betlehemskim događajem prije više od dvije tisuće godina, što nam ga predočuje intimnost jaslica i jednostavnost likova koji okružuju novorođenče. U ovim skromnim okolnostima, u katedrali prepunoj rana i posljedica potresa od 22. ožujka 2020. godine, koji je duboko obilježio život Zagreba i okolice, a posebno život vjernika naše nadbiskupije, jer je potresom stradalo puno domova i drugih zgrada, a mi se sada ovdje klanjamo novorođenom Djetetu, Isusu Kristu. U mislima smo povezani s našom braćom i sestrama u našem Gradu i okolici koji Božić ne mogu slaviti u svojim crkvama, jer su stradale u potresu.

Naši pomoćni biskupi, mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski noćas i sutra su s vjernicima u župama koji ne mogu slaviti euharistiju u svojim župnim crkvama. Biskup Šaško  sada je s vjernicima u Čučerju, koji su se okupili u maloj kapelici i oko nje u naselju Dankovec, a sutra će pohoditi župu Markuševec i slaviti božićnu misu pokraj ranjene župne crkve. Biskup Gorski večeras blagoslivlja novi privremeni zamjenski prostor u župi Granešina i tu će slaviti misu 'polnoćku'.

3. Dragi vjernici, ove noći sve stvoreno podrhtava od radosti jer Bog dolazi. Ova blažena noć postaje veliki manifest utjelovljenja Sina Božjega. To je manifest ljubavi, dobrote, darivanja i strpljivosti. Večeras smo i mi poput pastira pohitili da bismo pronašli Mariju, Josipa i Novorođenče gdje leži u jaslama. Došli smo se pokloniti Djetetu koje nam je nebo darovalo, da bi se među nama ponovno dogodio Božić. Isus želi da ga prihvatimo, kako bi nas obogatio svojim dolaskom.

Braćo i sestre, dopustimo da nas dirne Božić, da nas u sivilu naše suvremenosti obasja božićna svjetlost. Želimo da se ova radost i slavlje u duhu skromnosti, poniznosti i  zahvale iz naše prvostolnice razlije na sve koji su s nama povezani putem radija i televizije. Molimo i za sve koji su željeli večeras slaviti misu polnoćku, ali zbog raznih ograničenja nije im to moguće. Molimo posebno za sve koji su pritisnuti bolešću da im dobri Bog podari željeno zdravlje. Molimo i za zdravstveno osoblje koje se s velikom požrtvovnošću brine za njih. Molimo da nas sve dobri Bog oslobodi od pošasti koja hara svijetom. Molimo Isusa, za kojega u Betlehemu ne bijaše mjesta, da njegovu blizinu osjete sve starije osobe, svi koji su slabi, odbačeni, osamljeni, za koje nema mjesta u društvu. Molimo za sve potrebe našega Grada, hrvatske domovine i svijeta.

4. Božić je na osobiti način blagdan obitelji. Neka Dijete Isus svojim blagoslovom trajno prožme sve osobne i društvene odnose u našim obiteljima. Dragi prijatelji, Bog nam je u Isusu rođenom u Betlehemu došao milosrdno, nježno i nenametljivo, a nastanit će se u nama u onoj mjeri u kojoj mu dopustimo. Svima vama i vašima, te svima koji ste povezani s nama sredstvima društvenog povezivanja, od srca čestitam Božić.
Neka vam na dobro dođe Isusovo rođenje!