Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Uvodna riječ kardinala Bozanića na početku Euharistije prigodom svetkovine Majke Božje od Kamenitih vrataKardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački

Uvodna riječ na početku Euharistije prigodom svetkovine Majke Božje od Kamenitih vrata
Zagreb, 31. svibnja 2020. godine.
 

Draga braćo i sestre u Kristu!

1. Mir vama! Ponavljam riječi Isusa Uskrsloga kojima nas je upravo pozdravio naš nuncij preuzvišeni mons. Giorgio Lingua te svima čestitam svetkovinu Pedesetnice, slavlje silaska Duha Svetoga na prvu crkvenu zajednicu okupljenu u dvorani Posljednje večere u Jeruzalemu. S apostolima, sabranima na molitvi u iščekivanju snage odozgo, silaska Duha Svetoga, bila je i Marija, Isusova i naša Majka. Stoga je sretna prigoda da ove godine na svetkovinu Duhova častimo i zaštitnicu našega Grada, Majku Božju od Kamenitih vrata. Duh Sveti, Marija i Crkva idu zajedno.
 
2. Na svetkovinu svetoga Josipa, 19. ožujka ove godine, kad su proglašene posebne mjere zbog pandemije (Covid-19), osjećajući neizvjesnost, zajedno s biskupima Ivanom i Mijom hodočastili smo od naše Prvostolnice do Kamenitih vrata moleći poseban zagovor pred zemnim ostacima blaženoga Alojzija Stepinca i pred likom Majke Božje od Kamenitih vrata preporučujući Grad Zagreb, domovinu Hrvatsku i svijet njihovoj pomoći i nebeskom zagovoru pred prijestoljem Božjega milosrđa.

Nismo ni slutili da ćemo za tri dana biti pogođeni potresom, koji je u nedjelju 22. ožujka 2020. godine u 6 sati i 24 minute ostavio razorne tragove u našem Gradu i okolici, a posebno u podsljemenskoj zoni. To je bila i prva nedjelja kad su crkve u Hrvatskoj, kao i u drugim susjednim zemljama, zbog civilnih mjera, a u vidu zaštite ljudi bile zatvorene. Promatrajući velika oštećenja na našoj Katedrali i drugim, posebno velikim crkvama Grada i okolice, koje bi po redovitom redu u to vrijeme bile otvorene i ispunjene vjernicima, zahvaljujemo Bogu što nas je u tom iskušenju poštedio od velikih ljudskih žrtava.
 
3. Danas smo, braćo i sestre, okupljeni na ovom slavlju ispred oštećene Prvostolnice, koja čuva zemne ostatke blaženoga Alojzija Stepinca, moleći svjetlo i snagu Duha Svetoga da nas prosvijetli kako bismo bolje razumjeli što Bog od nas očekuje i kojim nas putem vodi. Oltar ovoga slavlja nalazi se na ulazu u našu Prvostolnicu te spaja otvorenu crkvu naše Katedrale i živu Crkvu okupljenu na trgu ispred Katedrale i na prilazima prema njoj. Danas želimo zahvaliti Bogu za pomoć i utjehu. Zahvalimo našoj zaštitnici Majci Božjoj od Kamenitih vrata i blaženom Alojziju Stepincu te svim svetim zaštitnicima koji su nas čuvali i očuvali. Neka snaga Duha Svetoga jača sve koji su u posebnim teškoćama i iskušenjima.
 
4. Draga braćo i sestre, veseli nas danas i nazočnost biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine, koji su nas rado pohodili na zalazu dana svetkovine Pedesetnice i pridružili nam se u duhovskom Slavlju Majke Božje od Kamenitih vrata. Srdačno pozdravljam biskupe naše Metropolije: biskupa sisačkog mons. Vladu Košića, biskupa bjelovarsko-križevačkog mons. Vjekoslava Huzjaka, biskupa varaždinskog mons. Božu Radoša i biskupa varaždinskog u miru mons. Josipa Mrzljaka, mons. Nikolu Kekića, biskupa Križevačke eparhije u miru i mons. Jurja Jezerinca, vojnog ordinarija u miru. Tu su i zagrebački pomoćni biskupi: mons. Ivan Šaško, mons. Mijo Gorski i mons. Valentin Pozaić, pomoćni biskup u miru.

Pozdravljam oce provincijale, časne sestre provincijalne poglavarice naših redovničkih zajednica te redovnike i redovnice.

Od srca pozdravljam subraću svećenike, a posebno župnike i župne vikare, đakone, vjeroučitelje i vjeroučiteljice s područja Grada Zagreba. Pozdravljam naše bogoslove i sjemeništarce, redovničke kandidate i kandidatice, djecu, mlade, roditelje, očeve i majke, bake i djedove. Pozdrav upućujem bolesnim, starijim i nemoćnim osobama, kao i onima koji su zauzeti službama na dobrobit bližnjih te onima koji nas prate putem medija.

U ovoj prigodi pozdravljam izaslanika predsjednika Vlade Republike Hrvatske, ministra vanjskih i europskih poslova gospodina Gordana Grlića Radmana te ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije gospodina Marka Pavića.

Rado pozdravljam našega gradonačelnika gospodina Milana Bandića i predstavnike gradskih vlasti. Svim Zagrepčanima srdačno čestitam Dan Grada!
 
5. Draga braćo i sestre, već sam ranije, prije pandemije i potresa pozvao našega novoga nuncija u Republici Hrvatskoj mons. Giorgia Linguu da predvodi ovogodišnje slavlje Majke Božje od Kamenitih vrata. On je spremno prihvatio naš poziv. Posebno mu zahvaljujemo što se, unatoč novim okolnostima, rado odazvao da danas bude s nama i predvodi ovo Slavlje.

Ujedno vam najavljujem da će zbog posebnih prilika preuzvišeni Nuncij na kraju ovoga svečanog Euharistijskog slavlja podijeliti poseban apostolski blagoslov. Time ćemo primiti papinski blagoslov koji nam, crpeći od bogatstva zajedništva svetaca u Kristu Otkupitelju, podjeljuje posebni oprost od vremenitih kazna, uz uobičajene uvjete, a to su: prethodna ispovijed, odnosno da se nalazimo u stanju bez teškog grijeha, sveta pričest i molitva na nakanu Svetog Oca Pape. Stoga, draga braćo i sestre, na početku ovoga Slavlja otvorimo svoja srca Božjem milosrđu, ispovjedimo svoje grijehe i ponizimo se pod snažnom rukom Božjom da nas uzvisi u času svoga pohoda.