Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Kardinal Bozanić obišao crkvu sv. Franje Asiškog i samostan na KaptoluZagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić obišao je u utorak 26. svibnja 2020. godine crkvu sv. Franje Asiškog i samostan na Kaptolu.

Kardinala su s posljedicama potresa i planovima obnove pobliže izvijestili provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Ilija Vrdoljak i gvardijan samostana sv. Franje Asiškog na Kaptolu fra Zdravko Lazić.
Na crkvi su zamjetna konstrukcijska oštećenja u dijelu pročelja, odnosno na svodu iznad kora te na zvoniku kod kojega je došlo do pucanja. U crkvi je pred završetkom postavljanje skela kako bi se osigurao svod i oštećeni dijelovi zidova i kako bi se napravio detaljan pregled oštećenja.Samostanski prostori najteže su stradali u gornjim etažama gdje je došlo do pucanja pregradnih zidova, a na južnom dijelu došlo je i do pucanja lukova i svoda. »Moramo biti zahvalni Bogu što nas je očuvao od većih šteta i što nitko od subraće nije stradao«, istaknuo je provincijal fra Vrdoljak zahvalivši kardinalu Bozaniću za njegovu podršku i posjet.

Kardinal je Provincijalu i Gvardijanu zahvalio na pastoralnim nastojanjima i radu kojima se franjevci Reda Manje Braće ugrađuju u život Crkve u Zagrebačkoj nadbiskupiji, osobito u pomaganju onima koji su najpotrebniji u ovim teškim vremenima.»Neka nas Majka Božja od Kamenitih vrata, zaštitnica grada Zagreba koju ćemo, u jednom novom zajedništvu proslaviti u nedjelju na svetkovinu Duhova, ispuni novom nadom kako bismo još zauzetije živjeli poziv Evanđelja u otvorenosti nadahnućima Duha Svetoga«, rekao je kardinal Bozanić.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije