"Pred pitanjima vjere ne možemo biti neutralni"

16.12.2014U Župi Blažene Djevice Marije Žalosne u Španskom, mjesec prosinac vrijeme je velikih duhovnih priprema. Osim što se, kao i svi, vjernici pripremaju za predstojeći blagdan Isusova rođenja, 15. dana istoga mjeseca okupili su se kako bi nastavili zajedničku duhovnu pripremu za 40. rođendan župe. Svetu misu je tom prigodom predslavio i propovijedao vlč. Luka Slijepčević, nekadašnji župni vikar u Španskom, a sada župnik u Župi sv. Barbare u Vrapču. S vlč. Lukom u posjet je došao i zbor Panis Angelicus koji je predvodio pjevanje na svetoj misi.

Iz Evanđelja je vlč. Luka posebno istaknuo kako u svakom vremenu postoje „dežurni dušobrižnici“, a izaslanstvo takvih dolazi i pred Isusa i žele mu reći – „Isuse, to što ti nama propovijedaš, to nam je s jedne strane poznato, a s druge toliko različito od nas, pa i smeta. Znaš Isuse, za nas je Zakon – zakon, u našem Zakonu je sve propisano, ne trebamo puno razmišljati, ne trebamo čak niti voljeti, trebamo samo obdržavati Zakon.“ Vlč. Luka je primijetio kako je to najveća kritika židovskoj vjeri toga vremena te da su Židovi shvatili da Isus na prvo mjesto stavlja ljubav, ali ne zanemaruje Zakon već ide stepenicu iznad Zakona.Pohvaljujući ipak Židove, vlč. Luka je istaknuo kako su oni željeli argumentirano razgovarati sa Isusom, iako se s njime nisu slagali, a tako čine civilizirani ljudi. Isus im pak odgovara na neobičan način – provocira. Postavio im je neugodno, politički nekorektno pitanje što je vlč. Luka povezao s današnjim statusom vjernika u društvu – „i nama svakodnevno postavljaju neugodna pitanja: isplati li se biti samo ljudski ili se možda isplati uzeti i nebeske kriterije, je li naša vjera samo stvar ljudska ili je i božanska, je li naša vjera samo za ovaj svijet koji živimo ili ima jednu nebesku, vječnu dimenziju?“

„Pred pitanjima vjere ne možemo biti neutralni“, zaključio je vlč. Luka te dodao kako ispravan odgovor ovdje na zemlji može biti neugodan, ali ima posljedice u vječnosti. Isus se tako našao u situaciji u kojoj se mi često nalazimo – kada nam postavljaju provokativna pitanja, kada nam postavljaju neugodna i zločesta pitanja, a sugovornik nema nakanu s nama komentirati, nego nas želi poniziti, uvjeriti u svoje, kada vidimo da nismo slobodni. Upravo zato ovaj 15. u mjesecu darovano nam je vrijeme kao trenutak jedne duhovne obnove, trenutak zajedništva i međusobne podrške te nam treba biti poticaj da se bolje upoznamo kako bismo zajedno mogli moliti, olakšati jedni drugima teret života i biti si podrška.

Na kraju svete mise zajednički smo izmolili Molitvu Majci Božjoj Žalosnoj pod čiji se zagovor osobito stavljamo u ovom vremenu priprave za veliku župnu obljetnicu, a zbor Panis Angelicus župljanima je nakon svete mise darovao i kraći koncert.

Tekst: Elizabeta Mikulić
Foto: Miroslav Kadija