Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Mjesečni formativni susreti za žene u Hrnetiću



Po uzoru na program formativnih susreta za muževe koji u župi sv. Martina biskupa u Hrnetiću djeluje već godinu dana, u subotu 19. listopada 2019. u 19 sati u dvorani pastoralnog centra Hrvatskih mučenika u Hrnetiću započeli su formativni susreti za žene. Na inicijalnom susretu okupilo se trideset i pet sudionica.

Susreti su posvećeni profesionalnom, vjerskom i osobnom razvoju žena iznad 35 godine starosti. Aktivnosti potiču žene da sagledaju svoj posao i obiteljske odgovornosti  u široj i cjelovitijoj perspektivi koja uključuje i odgoj vlastite duhovne dimenzije i praktični vjerski život. Voditeljica susreta s. Ksenija Leko, provincijalka sestara Uršulinki, na samom početku približila je ideju i potrebu ovakvog sustavnog rada sa ženama te je ukratko predstavila što sudionice mogu očekivati na mjesečnim susretima ove pastoralne godine.

Tema prvog susreta je bila: "Kultura oprosta" u kojoj je voditeljica približila sudionicama važnost praštanja. Sudionice je na poseban način dojmio video uradak "Dodir majstorove ruke" koji je približio na alegorijski način djelovanje sakramenta ispovijedi. Obrađujući temu "kulture oprosta" neophodno je bilo dodirnuti i pojmove negativnih i destruktivnih emocija poput osvete i ljubomore.

Sudionice su bile u mogućnosti steći znanje kako se nositi s negativnostima i kako započeti proces pomirbe. Svi su zaključili kako je tema "opraštanja" važna zbog toga što je sve više potisnuta te se u društvu oprost sve više doživljava kao slabost, a zapravo jedino izgradnjom "kulture oprosta" možemo doći do "kulture mira" i "kulture ljubavi" kao preduvjeta za skladan i napredan obiteljski i društveni život.