Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

„Stepinca ćemo slaviti u našoj crkvi za koju ne znamo kad i gdje će biti, ali znamo da će je biti“



Trećega dana trodnevnice uoči svetkovine Stepinčeva župljani Župe blaženoga Alojzija Stepinca s Trnjanske Savice pod vodstvom župnika Antuna Vukmanića hodočastili su u ponedjeljak, 2. listopada 2017., u katedralu na grob blaženoga Alojzija Stepinca.

Nakon molitve krunice misno je slavlje predslavio dr. Matija Berljak uz suslavlje mons. dr. Jurja Batelje i župnika Antuna Vukmanića, a pjesmom je slavlje popratio Mješoviti zbor Župe.

Govoreći o svetkovini Anđela čuvara, župnik Vukmanić je spomenuo da je molitva anđelu čuvaru jedna od prvih molitava koju djeca nauče. Anđele čuvare nam je Gospod dao da nas prate na našem zemaljskom putu, da manje griješimo i da se onda s njima radujemo na nebu.

Ovim blagdanom zahvaljujemo anđelima, našim pomoćnicima na putu danom od Gospodina, jer nam pomažu da ne odustajemo, nego da se popravljamo i budemo anđelima što sličniji.



Govoreći o predstojećoj proslavi župne svetkovine u čast bl. A Stepincu na Trnjanskoj Savici, istaknuo je da se Stepinčevo slavi uvijek u katedrali 10. veljače, a Župa s Trnjanske Savice tradicionalno hodočasti danas u katedralu moliti za proglašenje Stepinca svetim i ujedno moliti njegov zagovor za izgradnju crkve njemu u čast.

Nakon sv. mise župljani su se okupili oko Stepinčeva groba gdje je nakon pjesme Stepincu u čast mons. Juraj Batelja, postulator za kauzu bl. Alojzija Stepinca, progovorio vrlo dojmljivo o manje poznatim pojedinostima o Stepinčevu pogrebu, iznio podatke kako su vlasti nastojale uništiti svaki trag o njemu: tijelo su mu umjesto balzamiranja izložili kiselini koja ga je rastočila, a Stepinčevo srce su spalili od straha da ne bi bilo relikvija. Na kraju je zapjevana Stepincu omiljena pjesma Ljiljane bijeli.

Vraćajući se svojim kućama, odzvanjale su hodočasnicima u ušima riječi župnika Vukmanića:„Stepinca ćemo slaviti u našoj crkvi za koju ne znamo kad i gdje će biti, ali znamo da će je biti.“