Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Biskup Šaško krstio Davida Alojzija, osmo dijete obitelji Deur



Pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško predvodio je na treću nedjelju došašća, 11. prosinca 2016. godine euharistijsko slavlje u Župi svetog Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima.  

Koncelebrirali su  župnik preč. Antun Sente i prof. dr. sc. Ante Crnčević. Tijekom euharistijskog slavlja biskup Šaško je uz Davida Alojzija Deura, krstio još dvoje naših župljana: Šimuna Krčalića i Tonku Lovrić.

U uvodu slavlja treće nedjelje došašća mons. Ivan Šaško prenio je Kardinalove čestitke i blagoslovne molitve roditeljima, gospodinu Anti i gospođi Anđi Deur, kao i njihovoj djeci: Mateju, Ivanu, Eugenu, Domagoju, Emanueli, Esteri, Mihaelu, te najmlađemu djetetu Davidu Alojziju. Pozdravio je kumove Josipa i Biljanu Klemm, te rodbinu i prijatelje obitelji Deur.

Čestitao je župnoj zajednici u Sesvetskim Selima u kojoj živi obitelj Deur pokazujući hrabrost, nesebičnost i zahvalnost za dar djeteta. Biskup je istaknuo da je nedjelja dan na koji su kršćani oduvijek slavili krštenje, pripadnost Isusu Kristu i Crkvi, zahvaljujući Bogu za dar zemaljskoga i vječnoga života. "Zato je lijepo, snažan je proročki znak što danas u ovoj župi krstimo još dvoje djece: Šimuna iz obitelji Krčalić i Tonku iz obitelji Lovrić. I njih srdačno pozdravljam, u radosti s roditeljima: Igorom i Anđelkom, Vilimom i Rozalijom, kumovima, rodbinom i prijateljima", kazao je biskup.



U homiliji je podijelio radost što se u ovome slavlju po sakramentu krštenja vidi stvarnost Kristove slobode. U krštenje su unijeti upravo sadržaji koji jasno govore da nam Bog daje da vidimo, čujemo, da možemo hodati, da nas čisti i prosvjetljuje, da naše siromaštvo i strah pretvara u bogatstvo i radost.

Osim toga, obitelji s puno djece ne govore samo o važnosti otvorenosti životu i poniznosti pred Bogom, nego i o vjeri i strpljenju. Svi imamo dvojbe, ali one se nadilaze ljubavlju; svi možemo biti iskušavani nestrpljenjem, ali nas ljubav čini strpljivima. Osmero djece – koliko je tu utkano ljubavi i strpljenja. Pa i sam rast djeteta nas uči da radost života ne dolazi žurbom.
           
Lijepo je s time povezati i prisutnost hrvatskih branitelja. Njihova čvrstoća živjela je od pouzdanja u Boga. Njihova strpljivost je velika pouka za naše osobne živote i za život hrvatske domovine.



„I dok nas tako gledam, u zajedništvu raznih životnih putova s Bogom, u prisutnosti predstavnika hrvatskih državnih vlasti, na čelu s gospođom predsjednicom Republike, mogu samo ponoviti riječi današnje ulazne antifone: Radujte se u Gospodinu uvijek! Gospodin je blizu, Gospodin je među nama!“ zaključio je biskup Šaško.
 
Na kraju svete mise, župnik Antun Sente pozdravio je predsjednicu Republike Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović i gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića uručivši im prigodni poklon, monografiju župe koja je izdana povodom 35. obljetnice osnutka župe i 25. obljetnice izgradnje crkve.
           
Po završetku mise, Predsjednica je posjetila i Adventsku kućicu, te se fotografirala i razgovarala sa brojnim vjernicima.
                                                                                                                     

Mato Fofić
župni medijski suradnik Tiskovnog ureda